Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 1 octombrie

Data actualizării: Data publicării:
digistoria-carton

1964 - IUTE CA GLONȚUL

Primul tren de mare viteză Shinkansen a plecat din Tokyo pentru un drum de peste 500 km până la Osaka. A făcut doar 4 ore, cu aproape 3 ore mai puțin decât alte trenuri.

Calea ferată de mare viteză a fost construită pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo din 1964. Dar Shinkansen a revoluționat transporturile și societatea japoneză.

Japonia a fost prima țară din lume care a avut trenuri de mare viteză. Modelul Shinkansen s-a extins în Europa și în Asia. China are 40.000 km de linii de mare viteză.

1949 - CHINA ROȘIE

Acum 74 de ani, Mao a proclamat Republica Populară Chineză, printr-un discurs în piața Tiananmen din Beijing. Noul stat avea la bază partidul comunist condus de Mao.

În acel moment, comuniștii erau o forță rebelă. Guvernul recunoscut internațional al Chinei era cel naționalist, condus de Ciang Kai-Și, dușmanul de moarte al lui Mao.

Naționaliștii l-au descris pe Mao drept o marionetă a URSS. Dar Ciang Kai-Și și guvernul său, înfrânți de comuniști în războiui civil, s-au retras în Taiwan în decembrie 1949.

1968 - NOAPTEA MORȚILOR VII

„Noaptea Morților Vii”, un film regizat de George Romero, a avut premiera în orașul Pittsburgh din SUA. Este despre șapte indivizi, atacați de monștri mâncători de oameni.

Filmul a dat naștere ideii de zombie așa cum o știm noi astăzi, adică oameni care revin la viață și care îi atacă pe cei vii. Romero este considerat „părintele zombie”.

Numele „zombie” vine din Haiti, unde înseamnă un om reanimat prin voodoo. Dar zombie moderni, pe care îi știm din filme, apar prin infectare sau iradiere, nu magie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri