Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 26 martie

Data publicării:
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 26 martie

1945 - VICTORIE PLĂTITĂ SCUMP

Bătălia de la Iwo Jima, una dintre cele mai sângeroase din Pacific, din Al Doilea Război Mondial, s-a terminat cu victoria SUA. 27.000 de americani erau morți sau răniți.

Insula Iwo Jima a fost folosită ca bază aeriană americană. De asemenea, SUA au învățat lecții care au fost incluse în planurile de invadare a insulelor japoneze principale.

În timpul acestei lupte a fost surprinsă o imagine-simbol a războiului - pușcașii marini care ridică steagul SUA pe vârful Suribachi. Fotografia a luat premiul Pulitzer.

1987 - O COLONIE SE ÎNTOARCE ACASĂ

China și Portugalia au semnat o declarație comună prin care Lisabona acceptă transferul orașului Macao, colonie portugheză din China, către guvernul de la Bejing.

Portugalia a închiriat Macao ca avanpost comercial în 1557. A plătit chirie și a administrat zona până în 1999, când orașul a a ajuns sub controlul Chinei comuniste.

China a promis că Macao își va păstra drepturile avute în perioada portugheză. Capitalismul a fost menținut. Macao este și acum un oraș al cazinourilor.

2000 - PRIMA ALEGERE A LUI PUTIN

Vladimir Putin a fost ales pentru primul mandat plin de președinte al Rusiei. El era interimar în această funcție de la începutul anului, după demisia lui Boris Elțin.

Înainte de vot, Putin nu a ținut mitinguri sau discursuri, nu a dat interviuri și a refuzat dezbaterile. Presa de stat era de partea lui și a funcționat ca agent electoral.

Putin a câștigat din primul tur, cu un procent de 53,44% din voturi. După alegerile din 15-17 martie 2024, Putin a câștigat a cincilea mandat, cu 87,28% din voturi.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri