Exclusiv CNCAV va fi desființat. Andrei Baciu: Vaccinarea va fi transferată la medicii de familie

Data actualizării: Data publicării:
andrei baciu la interviurile digi24
Secretarul de Stat în Minsterul Sănătății, Andrei Baciu, la Interviurile Digi24.ro

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și preşedinte al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), este invitat la Interviurile Digi24.ro, unde va răspunde la întrebările jurnalistului Alexandru Rotaru.

  • Desființarea CNCAV e un moment important. Vaccinarea va continua pentru cei acre vor dori să se vaccineze dar se face transferul de la o campanie către o activitate clasică de vaccinare. Procesul în sine va continua. 
  • Pandemia s-a încheiat? Virusul va rămâne între noi, o să mai fie momente, și acum avem un mic trend ascendent de câteva zile. O să vedem cât de mult și cum vor arăta în perioada următoare. 
  • Fix despre asta era vorba, despre ce putem să învățăm din experiențele noastre, care sunt lecțiile învățate care ne fac să ajungem în situații mai bune în momente de criză. Să ne gândim la experiența funcțională, dacă am avut acces la un vaccin în același timp cu cei din Franța, din Spania, tot procesul logistic s-a desfășurat fără probleme. Au fost instituții ale statului care au reușit să se mobilizeze și să vaccineze până la urmă unul din doi români. 
  • Poate să observe oricine că nu mai este nevoie de o acțiune de tip campanie de vaccinare. În următoarele săptămâni vom finaliza și partea juridică. 
  • Procesul în sine este unul care s-a desfășurat cu eforturi mari de către oameni și instituții ale statului, cu profesionalism. 
  • Platforma de vaccinare a avut 79 de milioane de vaccinări
  • Ce se întâmplă cu vaccinarea? În momentul de față avem 227 de centre active, suplimentar avem posibilitatea să ne vaccinăm și la medicii de familie. Transferăm activitatea de vaccinare la medicii de familie. Noi o să pregătim o hartă unde să fie toate adresele și toate locațiile. Nu va fi nevoie să te vaccinezi la propriul rău medic de familie, dacă medicul tău de familie nu vrea să facă vaccinul anti Covid. 
  • Câte doze de vaccin sunt în România? Asta este o chestiune cu care ne confruntăm. Este un număr de ordinul milioanelor. S-a vorbit de ce are România atâtea doze în plus? Comisia Europeană a făcut acorduri cu cele șase companii. Norocul a făcut ca cinci din șase să facă vaccinuri eficiente. S-au luat 4 miliarde de doze la nivel european, astfel încât oricare ar fi scenariul, populația europeană să aibă acces prioritar la vaccin. 
  • Acolo unde s-a putut am suspendat livrările, pe cele de la AstraZeneca. Noi am amânat livrarea dozelor atunci când aveam stocuri suficiente, după care s-au făcut și diverse acte de vânzare și de donație. Sunt multe exemple, cel mai important - către Republica Moldova. 
  • Mai sunt în continuare cereri de donații și vânzări. Noi nu am ajuns la distrugerea dozelor. Cele care au ieșit din valabilitate sunt ținute în carantină. Sunt câteva sute de mii de doze care nu au putut fi folosite în timp util. 
  • Doza 4? Nu are nimeni cred un răspuns foarte cert. Se analizează toate scenariile existente, unul dintre scenarii fiind acela că ar putea să apară o creștere a numărului de cazuri. În momentul de față nu recomandăm nici instituțional administrarea dozei 4. Dacă se vor întruni date științifice, vom reveni cu recomandări în acest sens. 
  • Un nou val de infectări. Este un scenariu care este discutat. E un mic trend ascendent. 
  • Nu se pune problema revenirii la restricții sub nicio formă în acest moment. O creștere a numărului de cazuri nu este ceva care să ne îngrijoreze. Sistemul de sănătate și-a crescut capacitatea de a rezista la situații de criză. 
  • Certificatul Covid. Se va emite în continuare, sistemul funcționează în continuare. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...