Vasele de bucătărie pot fi periculoase. Oalele din aluminiu, cupru sau fontă trebuie evitate

Data publicării:
vase

Începem cu vasele din aluminiu, care se găsesc în aproape toate bucătăriile. „Aluminiul poate exercita în corp un efect estrogenic, deci un efect de tulburare a sistemului hormonal”, spune Cristian Mărgărit, consultant în nutriţie.

Folosit chiar şi în cantităţi mici, aluminiul poate duce la afecţiuni grave, precum cancerul. Vasele din cupru sunt, de asemenea, de evitat. Dacă folosiţi ingrediente acide, cum ar fi sucul de roşii, metalul va oxida, iar mâncarea îşi va schimba gustul, dar şi proprietăţile.

„Ar trebui să ne ferim de vasele vechi şi aici mă gândesc la vasele de fontă, care trebuie folosite cu mare atenţie, deşi sunt la modă. Acea fontă trebuie să fie emailată şi emailul să fie foarte fin, astfel încât să nu avem porozităţi care să ducă la trecerea de fier din vas în alimentul nostru”, subliniază Cristian Mărgărit.

Controverse sunt şi în cazul oalelor din material antiaderent. Una dintre substanţele toxice conţinute se regăsește în produse precum detergentul de rufe sau varul lavabil. De aceea, aveţi mare grijă atunci când gătiţi în astfel de vase.

„Este de preferat să evităm contactul lor cu instrumente ascuţite precum furculiţe, cuţite, pentru că acel strat protector antiaderent care este pe ele se poate transfera în alimente şi atunci, da, este nociv organismului. Se recomandă utilizarea vaselor de teflon împreună cu instrumente de plastic sau de lemn”, subliniază Eugenia Dobrescu, antreprenor.

Care sunt materialele sănătoase pentru vasele de bucătărie aflaţi duminică de la ora 13.30, în emisiunea „Tinereţe fără bătrâneţe".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri