Zahărul, responsabil pentru boli grave: OMS recomandă reducerea consumului de dulciuri

Data publicării:
zahar

Savarine, eclere, torturi cu ciocolată şi frişcă, amandine... Cofetăriile sunt raiul pe pământ pentru copii şi adulţi deopotrivă, mai ales la ocazii speciale, când vânzările prăjiturilor cresc simţitor. La fel si glicemia consumatorilor, din cauza cantităţii mari de zahăr.

"Acest zahăr consumat şi efectul lui dulce la nivel cerebral creează în primul rând o dependenţă (...) după care, ce nu procesăm, ce nu ardem, se va depozita sub formă de trigliceride în celulele adipoase, celule grase, lucru care va duce la o îngrăşare, un exces ponderal şi, în timp, poate să fie un factor de risc important în apariţia diabetului", a declarat Simona Carniciu, medic specializat în diabet, nutriţie şi boli metabolice.

De altfel, suntem în plină criză mondială de obezitate, diabet şi boli de inimă. De-a lungul istoriei, nu au fost niciodată mai mulţi bolnavi de aceste afecţiuni ca acum. Doar pentru a ţine sub control epidemia de diabet se estimează că sistemul global de sănătate cheltuie anual 470 de miliarde de dolari.

"Mare parte din bolile frecvente pot fi puse pe seama consumului excesiv de zahăr, din cauza felului în care acesta influenţează secreţia de insulină", este de părere Luana Sahian, consultant în nutriţie.

"Este vizibil cum curba care arată incidenţa consumului de zahăr, care este în creştere, se suprapune foarte bine peste creşterea incidenţei unui număr mare de boli cum este diabetul zaharat, obezitatea, hipertensiunea arterială, sindromul metabolic”, afirmă şi Andreea Dragomirescu, medic primar în medicină generală.

Pentru a evita apariţia acestor probleme de sănătate, OMS recomandă consumul a cel mult şase linguriţe de zahăr pe zi. Ce se întâmplă însă în realitate?

"Statisticile spun că un european consumă, în medie, 50 de kilograme de zahăr pe an. Dacă socotim şi împărţim la cele 365 de zile calendaristice, ajungem la un consum de aproximativ 137 de grame de zahar pe zi, ceea ce înseamnă de cinci ori doza zilnică recomandată", explică Luana Sahian, consultant în nutriţie.

Tot potrivit statisticilor la nivel mondial, în prezent se consumă cu aproape 50% mai mult zahăr faţă de acum 30 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Celine Dion are 13 frați și surori. Cum arată familia ei, care i-a insuflat dragostea pentru muzică
Film Now
Cine este Emanuel Pârvu, regizorul filmului “Trei kilometri până la capătul lumii”. Pelicula a fost inclusă...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(VIDEO) P Diddy isi cere scuze dupa publicarea unei inregistrari video in care isi loveste fosta iubita. “Am...