Exclusiv 100 de milioane de euro pentru refacerea Muzeului Național de Istorie al României. Raluca Turcan: „Săptămâna viitoare lansăm licitația”

Data actualizării: Data publicării:
cladirea mnuzeului national de istorie a romaniei
Clădirea MNIR de pe Calea Victoriei are nevoie de lucrări de consolidare. Foto: Facebook

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat miercuri, la Interviurile Digi24.ro, că Muzeul Național de Istorie al României, va beneficia de o finanțare de 100 de milioane de euro pentru consolidarea clădirii de pe Calea Victoriei din București.

„Muzeul Național de Istorie al României va avea o finanțare de 100 de milioane de euro, săptămâna viitoare lansăm licitația pentru refacerea Muzeului, tot ceea ce înseamnă consolidare. Trebuie să mutăm tot ceea ce înseamnă patrimoniu într-o altă locație astfel încât să nu fie deteriorate. Toată această mutare în alt loc presupune costuri, siguranță etc. Avem capacitatea de a realiza această mutare și de a face investiția”, a declarat Raluca Turcan la Interviurile Digi24.ro.

Clădirea care adăpostește Muzeul Național de Istorie a început să fie construită în 1894, având destinația inițială de Palat al Poștei, și inaugurată în 1901. 

Clădirea, amplasată pe un teren de peste 10 000 mp, are o suprafață desfășurată pe patru niveluri; faţadă monumentală, în stil neoclasic, cu un portic larg, format din zece coloane dorice. Clădirea are un acoperiş înalt cu învelitoare din tablă. Faţada principală se termină în părţile laterale cu cupole. Tot pe faţada principală se găsesc cele două sculpturi ale lui Ştefan Ionescu Valbudea, reprezentând pe Mercur, mesagerul zeilor şi o alegorie reprezentând Mecanica – progresul ştiinţei. Deasupra intrării au fost amplasate zece statui alegorice, între care și două realizate de Carol Storck (1854 – 1926) reprezentând „Drumul de Fier” și „Electricitatea”, potrivit descrierii de pe site-ul MNIR

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri