Actrița Jeanne Moreau, un star al cinematografiei franceze, a murit

Data actualizării: Data publicării:
jeanne moreau
Foto: Guliver/Getty Images

Actriţa Jeanne Moreau, simbol al cinematografiei franceze, a murit la vârsta de 89 de ani, a anunţat luni agentul ei, notează AFP, citat de News.ro.

jeanne moreau
Foto: Guliver/Getty Images

Artista cu o frumuseţe senzuală şi o inimitabilă voce gravă, care a fascinat cei mai mari regizori în cursul unei cariere de 65 de ani, a murit la reşedinţa sa din Paris, a precizat pentru AFP Jeanne Hauteserre, primar al arondismentului 8, confirmând informaţia pentru revista Closer.

Jenne Moreau a crescut în zona Pigalle. Mama sa a fost dansatoare de musical, iar tatăl administra o fabrică de bere. Când a aflat că fiica sa vrea să devină actriţă, a pălmuit-o. Pentru el, a deveni actriţă însemna să faci trotuarul, precum cocotele din la Belle Epoque. Pentru Jeanne, era o şansă: ruptura aceasta evita un destin fără glorie cu singuranţă, scrie Le Point. ”Le mulţumesc că au rezistat vocaţiei mele”, povestea ea mai târziu. ”Ostitlitatea lui mi-a dat energie să-mi fac meseria pentru toţi şi împotriva tuturor. L-am iertat, bineînţeles, bietul... De altfel, şi-a trăit ultimele zile la mine”, vorbea actriţa despre relaţia cu tatăl ei.

În 1949, când a început să se afirme şi să-şi facă un nume în cinematografie, Jeanne Moreau a rămas însărcinată cu colegul ei, actorul Jean-Louis Richard. ”Nu-mi doream copil, nu sunt mămoasă”, mărturisea ea. Se va căsători din obligaţie mai mult. A fost un eşec pe toată linia: a divorţat de Jean-Louis şi îşi va dedica întreaga viaţa ca să se împace cu fiul ei, Jérôme, care nu a suportat niciodată viaţa boemă a mamei sale actriţe.

Viva Maria
Foto: Guliver/Getty Images

În 1977, Jeanne Moreau se va căsători cu regizorul filmului ”Filiera franceză” şi ”Exorcistul”, William Friedkin. ”Am fost bulversată că m-a cerut în căsătorie. Era pentru prima dată”. Povestea lor însă a fost ca o furtună. ”A fost o relaţie violentă, dureroasă şi distructivă”. Divorţul s-a pronunţat în 1981.

Actriţa a fost înconjurată de bărbaţi mai mult sau mai puţin celebri. Unul dintre aceştia a fost Louis Malle, cu care a avut o relaţie intensă. În timpul filmărilor la ”Amanţii” a simţit că-l pierde. ”El avea o legătură cu Mijanou Bardot, sora lui Brigitte. Eram disperată…”. A urmat o legătură cu Pierre Cardin, cu care a rămas prietenă.

Jeanne a devenit ”La Moreau”, cea care i-a făcut pe mulţi regizori să întoarcă capul după ea, de la François Truffaut la Orson Welles, care i-a declarat într-o zi că e îndrăgostit şi care a numit-o ”cea mai mare actriţă a tuturor timpurilor”.

I s-au atribuit legături cu starul italian Marcello Mastroianni, cu care a filmat ”Noaptea”, de Michelangelo Antonioni, sau cu actorul american Lee Marvin. În 1965, pe platourile de filmare de la ”Viva Maria”, o superproducţie filmată în Mexic, ea se afla în braţele seducătorului George Hamilton, care interpreta un amant revoluţionar. A fost o dragoste la prima vedere şi o legătură efemeră. Un an mai târziu, se afla în braţele lui Tony Richardson, regizorul filmului ”Mademoiselle”, a cărui proiecţie va scandaliza Croazeta.

”Am trăit ca un bărbat. Adică am avut aventuri, amanţi, de la care am putut să plec când am avut chef”, s-a confesat ea pentru Madame Figaro, referindu-se la numeroasele despărţiri pe care ea însăşi le-a provocat.

Premiată la Veneţia pentru rolul din filmul ”Les Amants” (1958), Jeanne Moreau a primit numeroase trofee pentru interpretare la festivaluri internaţionale, dar şi titluri onorifice.

În 1960, la Cannes a fost desemnată cea mai bună actriţă pentru rolul din ”Moderato cantabile”, pentru ca în 1964, Festivalul de la Karlovy Vary a recompensat-o pentru rolul din ”Le journal d'une femme de chambre”.

În 1967, a primit distincţia ”cea mai bună actriţă străină” la premiile BAFTA, pentru ”Viva Maria!”. British Academy of Film and Television Arts i-a acordat, în 1996, un premiu onorific.

British Film Institute a sărbătorit-o în 1990, iar zece ani mai târziu, la Berlinală, ea a primit Ursul de Aur onorific.

În 1997, a primit distincţia onorifică a Festivalului de Film de la San Sebastián, dar şi cea a galei European Film Awards. A fost distinsă cu trei trofee César, dintre care două onorifice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Cine este Emanuel Pârvu, regizorul filmului “Trei kilometri până la capătul lumii”. Pelicula a fost inclusă...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(VIDEO) P Diddy isi cere scuze dupa publicarea unei inregistrari video in care isi loveste fosta iubita. “Am...