Celebră la Paris, necunoscută în România. Genica Athanasiou, poveste de viață

Data actualizării: Data publicării:
genica athanasiou

Este una dintre româncele faimoase despre care românii nu ştiu mai nimic: Genica Athanasiou, pe numele său real Eugenia Tănase. Născută la București în 1897 dintr-un tată albanez venit în România și o mamă din Banat, Eugenia şi-a petrecut copilăria alături de sora geamănă în cartierul Uranus, cartier din care astăzi nu au mai rămas decât foarte puține zone nedemolate.

A emigrat la Paris în anul 1919, unde şi-a derulat cariera în cercurile experimentale de teatru și film. A fost înconjurată de artişti celebri ai avangardei pariziene, din anii '20 ai secolului trecut. Jean Cocteau i-a dedicat tragedia Antigona, iar marele fotograf Man Ray a fotografiat-o în port popular românesc.

Românca faimoasă din avangarda pariziană

„Genica a venit la Paris, chiar dacă părinții ei s-au împotrivit. A decis să renunțe la Conservatorul de la Bucrești, pentru a se înscrie la Conservatorul din Paris. S-a plictisit repede de cursurile de dicție, așa că s-a înscris la cursuri mai moderne, inovatoare, și atunci și-a început, de fapt, cariera. L-a cunoscut pe Charles Dulin, care a fondat trupa de teatru „Atelier”. De fapt, Genica a urmat o carieră în teatru și cinematografie în Franța. În România, da, a revenit, dar doar în cadrul familiei, a fost o vizită privată. De aceea o cunosc puțini români”, explică Laurence Meiffret.

Laurence Meiffret este cercetătoare și autoare de studii de istoria teatrului, absolventă de Istoria artei. În prezent, scrie o biografie detaliată a Genicăi Athanasiou și pregătește o expoziție documentară.

Viaţa Genicăi Atanasiou a fost puţin cunoscută publicului român. Ajunsă la Paris în anul 1919, l-a cunoscut pe Antonin Artaud, poet și actor, cel ce avea să devină unul dintre cei mai importanți teoreticieni ai teatrului din secolul XX.

Laurence Meiffret - cercetător de istoria teatrului: „Antonin Artaud avea un mod extraordinar de a scrie dedicații. Prima dedicație pentru Genica a fost în Ombilicul limburilor, când i-a scris: Pentru Genica, această carte scrisă înlăuntrul ei”.

Alături de Artaud, Genica avea să trăiască o tumultuoasă poveste de dragoste. Şi tot alături de el, a jucat în piese de teatru experimental, în Parisul anilor '20-'30.

„Antigona” lui Cocteau, dedicată unei românce. Costumele, create de Coco Chanel

Reporter: Genica a jucat în „Antigona” lui Jean Cocteau...

Laurence Meiffret: Da, a fost debutul ei...

- Iar costumul pe care l-a purtat a fost special, având în vedere proprietarul acestuia...

- Da, creatoarea costumului, de fapt a tuturor costumelor din „Antigona” lui Cocteau, a fost Coco Chanel. Aceasta voia de mult să creeze costume pentru teatru și pentru „Antigona” a creat ceva total atipic pentru o tragedie antică. A creat costume din materiale rigide, s-a axat pe cusături speciale, nu se mai văzuse așa ceva. Așa că au fost remarcate, s-a scris mult în presă despre acest lucru.

Șocant pentru un film din anii '20: Genica Athanasiou, într-o scenă de nuditate

- Apoi Genica a jucat într-un film suprarealist, „Cochilia și clericul”, înainte chiar de apariția filmelor lui Bunuel...

- Exact! A fost primul film suprarealist, după un scenariu de Antonin Artaud. Vorbim de începuturile suprarealismului, iar realizatoarea filmului, Germaine Dulac, a fost acuzată de suprarealiști că a înțeles greșit scenariul oniric al lui Artaud. Evident, a urmat un scandal, iar Genica, pentru că interpreta rolul principal, a fost remarcată, dar și lăudată de marii regizori ai momentului.

- În film este și o scenă de nuditate, este șocant pentru anii '20...

- Da, este scena faimoasei cochilii (vezi video - n.r.). De fapt, este vorba de un vis al autorului, nu știm dacă a fost real sau nu. Este scena în care Genica apare cu sânii goi, după ce clericul îi smulge cochiliile din plastic. O astfel de scenă ar fi putut duce la un scandal, dar nu pentru asta a fost scandalos filmul.

Genica Athanasiou, muza lui Man Ray

Muză a faimosului fotograf Man Ray, iubită şi parteneră de scenă a celebrului Artaud, membră a trupei de teatru a lui Alfred Jarry, dar şi inspiraţie pentru Jean Cocteau, Genica Athanasiou a fost una dintre figurile extrem de apreciate ale avangardei pariziene. Şi a rămas necunoscută publicului român, până azi.

Laurence Meiffret - cercetător de istoria teatrului: „Genica voia să lucreze în teatru, să interpreteze texte, să facă mimă. Nu agrea statutul de vedetă. Partea asta siropoasă a meseriei de actor nu-i plăcea. Așa că nu a intrat în joc”.

Reporter: Alida Mocanu

Imagine: Andrei Captarenco

Editor web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita