Din 120 de cinematografe preluate de primării, doar patru au fost modernizate şi şi-au păstrat destinaţia

Data publicării:
37866-0-cinematograf

Două cinematografe mari a avut Alba Iulia. La cinema Dacia încă mai rulează uneori câte un film, dar condiţiile sunt jalnice. Cinematograful Columna, în schimb, este într-o stare deplorabilă. Geamurile au fost sparte, iar interiorul e plin de mizerie. Aici nu a mai rulat un film de mai bine de 15 ani, iar până de curând era adapost pentru oamenii străzii.

Cei mai în vârstă îşi amintesc cu nostalgie de vremurile în care era o performanţă să faci rost de un bilet la film. Edilii locali spun că deocamdată nu e clar cine ar trebui să se îngrijească de cinematografe.

„Au existat şi numeroase controverse legate de o ordonanţa a Guvernului care spunea că aceste entităţi, aceste clădiri trebuie să intre în patrimoniul public al municipiului, nu ştim încă în ce sens sau cum s-au rezolvat ele”, spune Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.

Nici Aradul nu stă mai bine. Sălile de cinema care adunau odinioară sute de cinefili sunt acum la pământ.

„Majoritatea sălilor de cinema din oraş s-au închis în timpul administrării RADEF. Motivele le ştiu dumnealor. Noi am finalizat procedura de preluare pentru patru săli de cinematograf din oras”, explică Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.

În timp ce primarii găsesc justificări, sindicatul din industria cinematografiei vrea să dea în judecată Ministerul Culturii, ca să-l oblige să preia sălile de proiecţie. Maria Bakfalvi, preşedintele Sindicatului Liber România Film, crede că a fost vorba nu doar despre rea intenţie, ci şi că nu s-a ştiut ce să se facă cu aceste spaţii.

Nu mai puţin de 120 de săli de cinema din toată ţara au fost predate primăriilor şi consiliilor judeţene, dar numai patru au fost modernizate. Dacă s-ar face investiţii, cinematografele de stat ar putea chiar avea profit. Dovadă sala „Florin Piersic" din Cluj, care a înregistrat creşteri de până la 500% a numărului de spectatori şi încasări.

Cinematografe care şi-au păstrat destinaţia

1. Mărăşti - Cluj-Napoca

2. Victoria - Cluj-Napoca

3. Alutus - Slatina

4. Arta - Târgu Mureş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri