Grevă de avertisment la Filarmonica din Sibiu. Angajați: "Lucrătorii sunt exploataţi cu bună ştiinţă de către conducerea instituţiei"

Data publicării:
concert-simfonic
Concert susținut de Filarmonica de Stat din Sibiu. Sursa foto: Ora de Sibiu

Sindicaliștii instrumentiști din cadrul Filarmonicii de Stat Sibiu declanșează o grevă de avertisment de 15 minute. Motivul, spun aceștia, sunt neînțelegerile apărute în relația cu conducerea instituției, pe marginea neîncheierii contractului colectiv de muncă. "Lucrătorii sunt exploataţi cu bună ştiinţă", acuză sindicaliștii. Acțiunea de protest este programată pentru joi seara, între orele 19:00 - 21:00, scrie news.ro.

Sindicaliștii spun că au decis să recurgă la acțiunea de protest, după ce au fost epuizate toate căile legale cu privire la concilierea conflictului colectiv de muncă apărut ca urmare a neîncheierii contractul colectiv de muncă. Greva de avertisment de 15 minute, programată pentru joi, 08.02.2024, între orele 19.00-21.00, nu va afecta calitatea actului artistic, dau asigurări aceștia.

"În situaţia în care managementul instituţiei, dar şi Consiliul Judeţean Sibiu nu vor găsi soluţii pentru ieşirea din această situaţie conflictuală, după consultarea membrilor, Sindicatul Artiştilor Instrumentişti din Filarmonica de Stat Sibiu va analiza oportunitatea declanşării grevei propriu-zise (generale) pe perioadă nedeterminată", spun sindicaliştii.

Aceștia spun și că, în timpul negocierilor colective, angajatorul ar fi ignorat categoric propunerile sindicatului, respingând chiar prevederi copiate din actele normative, cum ar fi reglementările referitoare la munca suplimentară şi zilele de sărbătoare legală.

Potrivit comunicatului transmis presei, "lucrătorii Filarmonicii de Stat Sibiu sunt exploataţi cu bună ştiinţă de către conducerea instituţiei, nu se respectă prevederile legale cu privire la timpul de muncă, timpul de odihnă, evidenţa orelor de muncă şi suplimentar lucrate, ori toate acestea din urmă sindicatul a dorit să le reglementeze prin contractul colectiv de muncă, dar conducerea instituţiei nu are niciun respect faţă de lege, iar prevederile legale mai mult îi încurcă. În acest context managerul instituţiei a ales nerespectarea legii şi săvârşirea de abuzuri asupra propriilor salariaţi, abuzuri prin nerespectarea timpului de muncă şi a prevederilor Codului muncii referitoare la cercetarea disciplinară, aplicând sancţiuni cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă cu încălcarea intenţionată a dispoziţiilor legale".

De partea cealaltă, conducerea Filarmonicii de Stat din Sibiu anunță, într-un mesaj postat pe rețelele sociale, că este deschisă la dialog și cere, în avans, scuze publicului.

"Filarmonica de Stat Sibiu respectă interesul legitim al publicului meloman, precum și dreptul legal la liberă exprimare al membrilor Sindicatului Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu (SAIFS). Astăzi, 6 februarie, am primit din partea SAIFS o notificare privind declanșarea unei greve de avertisment cu durata de 15 minute, „cu încetarea lucrului”, în data de joi, 8 februarie, între orele 19:00 și 21:00, respectiv în timpul concertului simfonic. Prin urmare, respectăm dreptul la libera exprimare și vă informăm în consecință. Ne manifestăm în continuare disponibilitatea la dialog și de a semna Contractul Colectiv de Muncă.

Prezentăm anticipat scuze tuturor spectatorilor pentru acest inconvenient. Totodată, facem apel la SAIFS, reprezentat de doamna Monica Florescu, să comunice intervalul orar exact al desfășurării protestului și să garanteze, cu bună-credință, că nu va fi afectată calitatea sau coerența actului artistic, astfel încât împreună să le putem permite celor din public să se bucure de lucrările muzicale pe care orchestra împreună cu invitații ei le interpretează.
Filarmonica nu poate funcționa fără muzicienii săi, dar reamintim tuturor că, fără publicul nostru, nu avem nici o rațiune de a exista.

De 75 de ani, Filarmonica de Stat Sibiu rămâne fidelă misiunii sale de a dezvolta viața culturală sibiană, devenind în ultima perioadă chiar o instituție muzicală etalon la nivel național, iar performanțele sale se bazează pe eforturile întregului colectiv artistic, administrativ, economic și tehnic, motiv pentru care buna desfășurare a activității este datoria tuturor angajaților și a fiecăruia în parte", se arată în mesajul transmis marți, pe rețelele sociale.

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri