Premiul Nobel pentru literatură a fost câștigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Data publicării:
jon fosse caricatura
Jon Fosse este autorul unei opere imense, care acoperă toate genurile literare. Foto: nobelprize.org

Scriitorul norvegian Jon Fosse a fost recompensat joi cu premiul Nobel pentru literatură pe anul 2023 „pentru piesele şi proza sa inovatoare, care dau voce celor de nerostit”, conform site-ului nobelprize.org.

Imensa sa operă scrisă în limba norvegiană Nynorsk cuprinde o multitudine de genuri - piese de teatru, romane, colecţii de poezie, eseuri, cărţi pentru copii şi traduceri, potrivit News.ro.

Deşi astăzi este unul dintre cei mai jucaţi dramaturgi din lume, el a devenit din ce în ce mai recunoscut şi pentru proza sa.

Site-urile de pariuri online îl dădeau pe norvegianul Jon Fosse, recent nominalizat la International Booker Prize, cu toate şansele să câştige.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, premiile Nobel au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

Prin testamentul său, omul de ştiinţă şi industriaşul suedez a decis şi înfiinţarea unui premiu Nobel pentru literatură, premiu menit să recompenseze „persoanele care oferă domeniului literar cele mai remarcabile contribuţii într-o direcţie ideală”, conform documentului citat de nobelprize.org.

În 2022, premiul Nobel pentru literatură a fost atribuit scriitoarei franceze Annie Ernaux pentru „curajul şi acuitatea detaşată cu care dezvăluie sursele, înstrăinările şi piedicile colective ale memoriei personale”, conform Academiei Suedeze.

În 2023, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (986.000 de dolari).

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri