Rugăciunea, opera care l-a definit pe Brâncuși ca sculptor modern

Data publicării:
rugaciunea brancusi

Cătălin Petre, prezentator Digi24: „În vreme ce răscoala ţăranilor cuprindea Moldova, Constantin Brâncuşi primea la Paris o comandă neaşteptată, în anul 1907. O tânără văduva din Buzău voia pentru soţul ei un monument funerar cu totul şi cu totul special. Aşa s-a născut una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Brâncuşi.”

Valentin Iancu, storic de artă: „Rugăciunea este o operă foarte importantă în opera lui Brâncuşi pentru că reprezintă un moment de cotitură, un moment în care Brâncuşi, la Paris, în atelierul lui Rodin s-a redescoperit pe sine, şi-a dat seama în ce direcţie vrea să meargă, spre ce forme, spre ce stilizări şi este o piesă care anunță toată opera lui ulterioară, cea care stă la baza sculpturii contemporane.”

Rugăciunea a fost opera care l-a definit pe Brâncuşi ca sculptor modern. Nu semăna cu nimic din ce făcuse până atunci: busturi, mici lucrări pe lângă care trecem şi astăzi fără să le ştim autorul, cum ar fi bustul lui Davilla de la Spitalul Militar din Bucureşti.

Cătălin Petre, prezentator Digi24: „Patru ani. Atât a durat până când femeia îndurerată ce plânge în genunchi la mormântul soţului s-a transformat în silueta stilizată, capodopera pe care o ştim cu toţii. Văduva era deja recăsătorită iar familia a stârnit un scandal care a ajuns până la Paris.”

Valentin Iancu, istoric de artă: „Este vorba de o lucrare cu o componentă sacră, este o comandă pentru un monumet funerar şi care imprimă o anumită solemnitate în momentul în care stai în faţa ei. Pe mine m-a impresionat când am văzut lipsa mâinii, amputarea şi mă gândeam atunci de ce oare i-a tăiat o mână. Amputarea în arta modernă este un gest de contestare a valorilor tradiţionale. Atunci copil nu am reuşit să îmi explic de ce o rugăciune fără o mâna.”

Rugăciunea ce purta pe soclu numele deja celebrului sculptor a rămas în cimitirul buzoian până în anii 70. Atunci a fost mutată în Muzeul de Artă al României unde poate fi văzută şi acum. În locul ei a fost instalată o copie realizată la atelierul de la Paris al lui Brâncuşi. Iar în 20 de ani copia a fost furată de două ori şi nici până acum nu a fost recuperată.

Cătălin Petre, prezentator Digi24: „Orice muzeu renumit din lume vă vine în minte acum are, în mod cert, o lucrare semnată de Brâncuşi. Muzeul din Bucureşti are Rugăciunea, o creaţie a cărei valoare de asigurare nu poate fi făcută publică. Încercaţi să o vedeţi şi veţi înţelege de ce.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vlad Pascu a ajuns de nerecunoscut după aproape un an în spatele gratiilor. Schimbarea e radicală
Digi FM
De ce aparatele drug test dau erori și ce trebuie să faci. Polițistul Valer Kovacs explică
Pro FM
Cum arată Susan Boyle la 63 de ani. Femeia care a impresionat o lume întreagă în 2009 și a devenit un star...
Film Now
Ana de Armas, zâmbet dulce pe plajă. Actrița și-a etalat silueta într-o bustieră și fustă mini, în imagini de...
Adevarul
China trimite Rusiei „ajutor letal" pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada"
Newsweek
Armata și serviciile secrete ruse, la cuțite. Șoigu nu-și mai poate apăra generalii de FSB
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
Semnul de pe unghii pe care nu trebuie să-l ignori: "Ar putea fi o formă gravă de cancer de piele"
Digi Animal World
Șerpii provoacă panică în mai multe orașe din România. Jandarmii intervin pentru a-i îndepărta din mașini...
Film Now
Cum arată azi, la 74 de ani, Kramer din "Seinfeld". Ce spune despre scandalul care i-a încheiat cariera în...
UTV
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a casatorit. Vezi primele imagini de la nunta