Cod portocaliu: este pericol de inundații pe râuri din trei județe

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0487255839
Foto: Profimedia Images

Zeci de râuri sunt, la această oră, sub cod galben de inundații, din cauza ploilor torențiale și a topirii zăpezii. Meteorologii au anunțat și alte două coduri galbene de ninsori. În sud se vor înregistra chiar și 20 de grade Celsius.

Hidrologii și meteorologii spun că odată cu precipitațiile sub formă de lapoviță și ploaie stratul de zăpadă existent, acolo unde este cazul, se va topi mai repede, iar scurgerile de apă de pe versanți vor fi accelerate de temperaturile pozitive.

Cod Portocaliu (25.02.2022 ora 13:00 – 25.02.2023 ora 16:00)

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie pe râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mare – bazin amonte S.H. Rodna, județul Bistrița-Năsăud.

Cod Galben (25.02.2023 ora 13:15 – 25.02.2023 ora 24:00)

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile din bazinele hidrografice: Bistrița (afluent al Siretului) – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Cârlibaba – amonte Ac. Izvoru Muntelui, judeţele Suceava, Neamț și Harghita.

Cod Portocaliu (25.02.2022 ora 15:25 – 26.02.2023 ora 12:00)

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie pe râurile din bazinele hidrografice: Bega - bazin amonte S.H. Făget și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Făget - amonte S.H. Balinț, Timiș - afluenții aferenți sectorului aval S.H. Teregova - amonte S.H. Lugoj, județele Caraș-Severin și Timiș.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Bistra – afluent al râului Timiș, transmite Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri