HARTĂ România, împărțită între caniculă și vijelii. Noi avertizări cod galben și portocaliu emise de meteorologi

Data actualizării: Data publicării:
colaj imagini canicula si fulgere
ANM a emis mai multe coduri de caniculă și vijelii. Foto: Getty Images

Meteorologii au emis, marți, mai multe avertizări cod galben și portocaliu de caniculă, disconfort termic accentuat, dar și ploi și grindină

Meteorologii au emis un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată marți, de la ora 12.00 până la ora 22.00.

În acest interval, local în Moldova, Dobrogea, precum și în jumătatea de est a Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55...70 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 30 l/mp) și grindină.

Meteorologii au emis noi avertizări și privind canicula și disconfortul termic.

Un cod galben este valabil azi și mâine și vizează un val de căldură, caniculă, disconfort termic ridicat. Valul de căldură se va menține în sudul, sud-estul, vestul și local în centrul teritoriului. Va fi caniculă, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade.

Totodată, un cod portocaliu privind un val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat este emis pentru ziua de azi. În Oltenia și în cea mai mare parte a Munteniei valul de căldură va persista și va fi caniculă. Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 38...39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa în general peste 20...22 de grade.

Valul de căldură și disconfortul termic vor persista, îndeosebi în regiunile sudice și în următoarele zile.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri