Editorial Să fii prosumator în România este (încă) o aventură. Dar există soluţii pentru a le uşura viaţa micilor proprietari de instalaţii

Data publicării:
Daniel Liviu Toda
Daniel Liviu Toda
Deputat REPER
Daniel Liviu Toda este deputat REPER, ales pentru prima dată în Parlamentul României în anul 2020. Face parte din Comisia pentru politică externă și Comisia pentru tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor din Camera Deputaților. Este preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Slovenia și secretar al Grupului de prietenie cu Republica Populară Chineză. Printre proiectele de acte normative la care a lucrat în mod direct sunt cele din sfera digitalizării.
bec verde tinut in palma
Foto: Guliver.GettyImages

Necesitatea producerii de energie regenerabilă şi atingerea obiectivelor Pactului Verde, răspunsul Uniunii Europene la schimbările climatice în desfăşurare, presupun ca o parte a gospodăriilor, blocurilor de locuinţe (condominiilor) şi companiilor, să producă energie din surse nepoluante. Aceştia vor deveni prosumatori, un termen relativ nou, a cărui definiţie este conţinută în Legea nr. 123/2012 a energiei şi gazelor naturale. Astfel, conform conceptului impus de acest act normativ, un prosumator este clientul final care își desfășoară activitățile în spațiul propriu, aferent unui punct de delimitare cu rețeaua electrică, și care produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum, care utilizează și care poate stoca și vinde energie electrică produsă sau stocată furnizorului de energie electrică cu care acesta are încheiat contract și/sau altor consumatori.

Numărul prosumatorilor în România a crescut exponenţial în ultimii ani. În luna aprilie, conform unui comunicat ANRE, peste 63.000 români produceau energie electrică din surse regenerabile. Evident, în urma subvenţiilor care vor fi acordate în acest an de către Administraţia Fondului pentru Mediu, vom avea curând o multiplicare a gospodăriilor care, pe lângă consumul de energie, vor livra sistemului energetic naţional energia produsă de panourile fotovoltaice.

În prezent, avem un sistem de indemnizare a prosumatorilor care, teoretic, ar trebui să funcţioneze, doar că nu se întâmplă asta. Astfel, Ordonanţa de Urgenţă nr. 143/2021 care modifică şi completează Legea nr. 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale, prevede că prosumatorilor care produc până la 400 kwh, furnizorii de energie electrică le vor realiza o compensare cantitativă între energia pe care gospodăriile o livrează în reţea cu aceea consumată. Aproape toate gospodăriile care au instalate sisteme de producţie a energiei din surse regenerabile se încadrează în acest plafon. Īn schimb, pentru proprietarii instalaţiilor de peste 400 kwh, compensarea financiară este regula.

Pentru energia electrică livrată în reţea care depăşeşte consumul propriu, prosumatorul are dreptul de a utiliza acest surplus rămas pentru compensarea ulterioară a consumului propriu sau, la sfârşitul acestei perioade, să fie indemnizaţi. Ulterior, ANRE a emis normele metodologice necesare aplicării ordonanţei pentru a nu mai exista vreun dubiu cu privire la modul de interpretare al modificărilor aduse legii. Numai că unii dintre furnizorii de energie s-au prefăcut că nu le înţeleg, mai ales jucătorii importanţi din piaţă, cum sunt ENEL Energie sau E.ON Energie, aşa că nu au mai emis facturi prosumatorilor.

Problema imediată este că termenul de doi ani la sfârşitul căreia poate fi obţinută indemnizarea pentru energia injectată în reţea curge doar de la data emiterii facturii, iar nu de la data injectării curentului electric în reţea. Aşa că, fără factură, nu se naşte nici dreptul prosumatorului, nici compania furnizoare nu îşi înregistrează debitul corelativ. Iar când asociaţii vor să înstrăineze participaţiile dintr-o companie furnizoare, poate fi o bună posibilitate de a „coafa” situaţiile financiare. Evident, o chichiţă balcanică în dauna prosumatorilor.
Interesant este faptul că, atunci când consumul a depăşit producţia de energie, prosumatorii au primit facturile pentru diferenţă şi, evident, le-au achitat.

Este adevărat că nu toţi furnizorii de energie au acţionat într-un mod mai puţin onest. Însă majoritatea prosumatorilor se găsesc în situaţia de a nu fi primit facturi de energie până acum, în ciuda amenzilor aplicate de către ANRE furnizorilor. Cu alte cuvinte, au cumpărat şi vândut energia produsă de prosumatori, numai că au „uitat’ să mai contabilizeze această datorie faţă de cetăţenii care au avut curajul să investească în sisteme de producţie a energiei regenerabile.

Considerăm că actuala reglementare trebuie modificată şi, evident, trebuie asigurată aplicarea ei. Astfel, este necesar ca tuturor prosumatorilor, indiferent de capacitatea instalaţiei, trebuie să li se acorde posibilitatea de a putea opta între compensarea cantitativă şi cea financiară, la libera lor alegere, fără a mai aştepta trecerea celor 24 de luni de la data emiterii facturii pentru fiecare lună. Un proiect de lege care prevede acest drept al prosumatorului a fost depus deja la Senat şi urmează să intre în dezbatere parlamentară, ceea ce este o veste îmbucurătoare pentru prosumatorii persoane fizice.

Independenţa energetică şi tranziţia spre energie verde nu pot fi realizate decât acordând micilor producători (prosumatori, dacă îi privim din dubla lor calitate consumator-producător) drepturile necesare, fără a-i lăsa la bunul plac al marilor companii furnizoare ce îşi permit să nesocotească prevederile legale şi să plătească amenzile ANRE. Iar posibilitatea de a opta între compensarea cantitativă şi cea financiară reprezintă un prim pas necesar.

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...