Centrul de permanență, tratament pentru aglomerația din UPU

Data publicării:
centre
Unitățile de Primiri Urgențe continuă să fie sufocate de pacienți în timp ce în centrele de permanență sălile de așteptare sunt goale. Starea de sănătate a 70% dintre cei care vin în urgențe nici măcar nu este gravă, spun reprezentanții instituţiei. Unitatea are un deficit de medici de 25%, astfel că oamenii așteaptă ore în șir ca să fie examinaţi. În tot acest timp, la unele din centrele de permanenţă din oraş sunt zile în care nu vine niciun pacient, deşi consultaţiile sunt gratuite chiar și pentru neasigurați. Mulţi nici nu ştiu că au această variantă.

La Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Timișoara, sala de așteptare și spațiul de triaj sunt sufocate de pacienți. Oamenii așteaptă ore în șir pentru o consultație fără să știe că au și o altă variantă - centrul de permanență. Sunt zile în care, din cauza solicitărilor numeroase, pacienţii veniţi după-amiază sunt nevoiţi să aştepte până seara pentru un examen medical.

„De la ce oră stați? De la ora patru și jumătate. După-masă? Da. Am ajuns cu băiatul. Nu se putea ține pe picioare. O stare de amețeală.”

„Ați venit singură sau cu cineva? Cu maică-mea. Nu știu ce are. Avea tensiune. Știați că există centre de permanență? Nu... Nu. Eu am venit cu ea la Urgențe.”

„Este un centru de permanență? La Utvin, la Utvin. Nu prea am știut. Nu puteți să mergeți acolo? Ca e mai liber și nu stați atât de mult. Ba... să știți că o să o facem și pe asta.”

Statistica UPU arată că 70% dintre acești pacienți nu au nevoie de internare.

„Aproximativ 30% din pacienții care se prezintă în Unitatea de Primiri Urgențe rămân și internați în spitalul județean. UPU se confruntă cu deficit de medici la ora actuală? Undeva cam 25% dacă e să discutăm de medici”, admite Mihai Grecu, medic șef UPU Spitalul Județean Timișoara.

În tot acest timp, centrele de permanență din Timișoara au sălile de așteptare goale. De exemplu, la unul dintre centrele aflate în zona centrală a oraşului, media este de cinci consultaţii pe zi.

„Avem o adresabilitate destul de bună, dar am putea şi mai mult dacă ar exista o informare mai mare a pacienţilor vizavi de exisența centrelor de permanență și ceea ce putem face noi aici”, susține Claudia Iftode, medic coordonator centru de permanenţă.

„Sunt foarte aglomerate serviciile de urgență de la spitale și fiind multe boli contagioase, mai ales copiii mici pot contacta alte boli. Or, la noi nefiind aglomerație e mult mai recomandat să vină”, adaugă Știuruc Maria, medic centru de permanență.

În Timișoara sunt 15 centre de permanență, iar în județul Timiș, alte 29. În timpul săptămânii, acestea funcționează de la ora 20.00 la 8.00, iar în weekend, 24 de ore din 24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...