Călătorie prin istoria Oradei. Un tur ghidat este organizat gratuit, în fiecare zi de joi

Data actualizării: Data publicării:
palatul Moskovits

Cunoscută drept capitala Art-Nouveau a României, Oradea atrage prin bogăția și frumusețea clădirilor monument care domină zona centrală. Puțini știu că acest curent care caracterizează tot ce înseamnă cultură arhitecturală locală, a fost impus de familiile evreiești avute din oraș. Poveștile acestei comunități și felul în care și-a pus amprenta asupra dezvoltării Oradei le sunt dezvăluite turiștilor, dar și localnicilor în cadrul unor tururi gratuite, organizate săptămânal.

Stabiliți în zonă în urmă cu mai bine de 200 de ani, evreii reprezentau în perioada interbelică 30% din populația Oradei. Amprenta lor se vede în clădiri precum palatele Ullmann, Vulturul Negru, Moskovits sau Stern, în casele de rugăciune și sinagogi. Unele dintre aceste monumente au fost deja puse în valoare prin reabilitare, altele așteaptă să își recapete strălucirea de altădată.

"Au fost foarte activi și au fost foarte dedicați. În momentul în care ei deja au primit dreptul de a se așeza în oraș, la sfârșit de secol al XVIII-lea, deja în secolul al XIX-lea ei încep să își îmbunătățească foarte mult viața proprie și, implicit, viața orașului", a explicat Emilia Gale, ghid turistic. "Aceste străzi erau locuite de către evreii mai săraci și era deja foarte înghesuit. Aceștia au stat câte 15-16 în camere. (...) Erau ordonați și toți erau înscriși, numele lor apăreau pe ușile camerelor."

Evreii orădeni au cunoscut și ororile Holocaustului. În mai 1944 aproape 30 de mii de copii, femei și bărbați au fost deportați în lagărele de la Auschwitz-Birkenau. Acele momente au fost descrise în jurnalul unei fetițe de 13 ani, Eva Heyman, ucisă în lagărele morții și a cărei statuie a fost amplasată într-un parc al Oradei.

"Era, în primul și-n primul rând, o fetiță ca alți copii, preocupată de copilăria ei. Avea o foarte mare pasiune pentru bicicleta ei. Bicicleta ei a fost confiscată în acele momente ale anului 1944 de către soldații maghiari", spune ghidul.

Turul ghidat prin Oradea le descoperă turiștilor, dar și localnicilor, poveștile orașului, ale clădirilor istorice și ale oamenilor care le-au ridicat.

"Aceste tururi ghidate nu sunt numai pentru turiști, sunt și pentru localnici, să cunoască mai bine diverse aspecte despre istoria orașului. Istoria orașului, adică nu numai orașul în sine are o istorie foarte bogată, ci fiecare clădire, fiecare obiectiv în parte", susţine Emilia Gale, ghid turistic.

Aflu povești interesante fie despre obiectiv, fie despre familiile care le-au făcut, le-au proiectat, arhitecți", se bucură un turist.

"Când vii în Oradea nu ai de unde să știi atât de multe lucruri și când te uiți la clădiri nu ai de unde să știi de unde provin sau ale cui au fost", spune altul.

Turul cu ghid al Oradei le este oferit gratuit doritorilor în fiecare zi de joi și abordează patru teme: moștenirea iudaică a orașului, personalitățile care au marcat viața urbei, Oradea Art-Nouveau și femeia orădeană. Explicațiile sunt oferite în mai multe limbi, iar doritorii se pot înscrie pe pagina de Facebook Oradea City Tour.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pe câți bani cântă la nunți Irina Loghin, în 2024! Suma nu este deloc mică, de ce cere atât
Digi FM
A murit soția lui Iosif Rotariu! Care au fost ultimele cuvinte pe care aceasta i le-a adresat fostului...
Pro FM
Autopsia secretă a lui Elvis Presley. Care ar fi adevărata cauză a morții legendarului cântăreț
Film Now
Blonda despre care Kevin Costner spune că e o "frumusețe incontestabilă" și "o mare actriță". Cum i-a întors...
Adevarul
Cele mai bune conserve pentru micul dejun. Deși stigmatizate, sunt adesea mai nutritive decât multe alimente...
Newsweek
Câți ani trebuie să muncești pentru 6.000 lei pensie la recalculare. Cât e indicele de corecție?
Digi FM
Andreea Bălan, adevărul despre cearta cu Andreea Antonescu. Cele două artiste au rupt din nou prietenia: „Mi...
Digi World
Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Fiica cea mică a lui Brad Pitt pare să taie total legăturile cu tatăl ei. Gestul public al adolescentei de 15...
UTV
Livia Eftimie a postat primul mesaj dupa divortul de Catalin Bordea. „Cateodata iti vine sa mori. Doar pentru...