Concurs cu gust... tradiţional. 22 de primării au participat la festivalul "D'ale porcului"

Data publicării:
dale porcului

După ce în zorii zilei au pârjolit şi au tranşant porcii primiţi de la organizatori, reprezentanţii a 22 de comune din județ şi-au pus la bătaie toată priceperea ca să-i impresioneze pe membrii juriului, dar şi pe clienţi.

"Le-am oferit dimineață, la ora 7, câte un porc în carcasă pe care ei trebuie să-l prepare în mod tradițional, făcând absolut tot ceea ce se poate face dintr-un porc: de la coadă până la capul porcului", spune Radu Silaghi, organizatorul concursului.

Concurenţii au apelat la reţete păstrate cu sfinţenie din strămoşi, ca preparatele lor să fie cele mai bune.

"Ceapă, pisat, slănină afumată, șuncă afumată, carne tocată, varză acră și o mână bună."

"Să fie carnea bună prima calitate, să bagi tot ce trebuie în cârnat: condimente, piper, cât mai natural să fie, usturoi, sare, boiaua și neapărat 2-300 grame de vin roșu."

"Jumere în lapte și condimentele nu le mai spunem, că de aia sunt secrete și nu se spun."

Un juriu special a analizat cu atenție preparatele fiecărei echipe.

"Au datoria să aplice tehnici tradiționale pentru produsele tradiționale pe care le vor prezenta; în plus, noi le-am cerut să vină cu un preparat special care să se deosebească de restul concurenților", explică George Crăciun, bucătar-șef, președintele juriului.

"Să fie foarte bine amenajat standul, să aibă produse gustoase și, de ce nu, inventive particulare din zona pe care ei o reprezintă și nu în uitimul rând juriul va da o notă pentru gustul mâncării", susţine Georgiana Zăgrean, prezentatorul festivalului.

Oferta apetisantă nu i-a lăsat indiferenţi pe orădeni.

"Este foarte bun că e proaspăt făcut de acum și ne place. Ciolan și grătar și toroș de toate am luat."

"Am luat ciolan, am luat caltaboș, jumări, toroș - de toate să gustăm."

Festivalul concurs "D'ale Porcului" este la a doua ediție şi este organizat de Consiliul Judeţean Bihor şi Asociația Firmelor Bihorene, care și-au propus să promoveze astfel tradițiile culinare din județ.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Cine este Emanuel Pârvu, regizorul filmului “Trei kilometri până la capătul lumii”. Pelicula a fost inclusă...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Comunismul nu s-a terminat și nici nu poate să se termine niciodată
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(VIDEO) Un fragment de cometa a stralucit pe cerul Spaniei si al Portugaliei. "A fost ca in filme"