Canalul Mureșel ar putea deveni navigabil

Data publicării:
canal muresel

Planul s-ar potrivi perfect cu candidatura Aradului la titlul de Capitală Verde a Europei 2018, numai că există o problemă: Municipalitatea nu poate face nimic fără sprijinul Agenţiei pentru Îmbunătăţiri Funciare care adminsitrează canalul, iar reprezentanţii ANIF spun că deocamdată nimeni nu i-a anunţat că ar exista vreo iniţiativă în acest sens.

„Nu se poate respira, când treci pe aicea tre să te ţii cu o mână... dacă eşti pe bicicletă cu o mână de nas, cu una de ghidon că nu poţi. E irespirabil aerul. Şi te imbolnăveşti”, povestește o localnică.

Cel puţin pentru moment, localnicii privesc transformarea Mureşelului în zonă de agrement drept un plan ce ține de domeniul SF-ului. Tradus ca Ştiinţifico Fantastic, pentru că de Studii de fezabilitate încă nu discută nimeni. Din cauza unor deversări ilegale, despre a căror proveniență nu știe nimeni nimic, apa din Mureşel a ajuns un focar de infecţie şi nimeni nu are soluţii pentru curăţarea ei. Mai mult, deşi a anunțat că vrea să transorme zona, Primăria Arad nu are nicio putere asupra ei şi depinde în totalitate de un parteneriat cu agenţia ce deţine canalul.

„Chiar dacă s-ar construi două stăvilare, să spunem, unul în aval – unul în amonte, care să menţină un nivel constant acolo, calitatea apei nu este cea normală şi firească”, explică Mircea Purcaru – director ANIF Arad. 

„Este o idee de proiect, sigur în primul rând trebuie să se stabilească o modalitate juridic administrativă pentru că după cum ştiţi acest canal nu este în adminstrarea municipalităţii ci al Agenţiei de Îmbunătăţiri Funciare”, spune și Corina Drăghici – purtător de cuvânt al Primăriei Arad.

„Îi risc de îmbolnăvire pentru copii, pentru oameni bătrâni care vin să mai respire un aer curat şi aici nu cred că e locul pentru respirat aer curat”, spune un arădean.

„Ar fi bine, nu c-ar fi rău, dar lucrarea o să se abandoneze până la urmă. [E foarte greu de făcut?] Greu de făcut”, adaugă un altul.

Cu toate acestea, schimbarea destinaţiei Mureşelului e privită cu ochi buni de cei ce locuiesc în zonă.

„[Ce părere aveţi că doreşte Primăria să transforme Mureşelul în parc?] Foarte bună! În primul rând vara miroase foarte urât, şi ar fi mai aspectos”, completează o altă localnică.

„Ar fi o idee excelentă, oricum lipsesc parcurile în zonă. Deci cu atât mai bine! Şi ar dispărea focarul ăsta de infecţie de aici. [Vă feriţi de el vara?] Evident! Cât putem!”, este de părere un alt locuitor.

Canalul Mureşel este situat la 4 metri deasupra nivelului actual al Mureşului, iar alimentarea lui cu apă depinde în totalitate de o staţie de pompare. Dacă ar deveni zonă de agrement, pe canal ar urma să fie folosite bărci cu fundul plat iar nivelul apei nu ar depăşi 50 de centimetri.

Reporter: Dan Codre

Operator: Cristian Kovacs

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Motivul pentru care un bărbat l-a rugat pe vecinul său să nu-și mai lase pisicile să stea la fereastră: „Îmi...
Film Now
Cine este Emanuel Pârvu, regizorul filmului “Trei kilometri până la capătul lumii”. Pelicula a fost inclusă...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...