Sărbătoarea cârnaţilor bănăţeni. Peste 70 de mezeluri tradiționale au fost degustate de pofticioși

Data publicării:
carnati prima

Unul dintre secretele cârnaților familiei Sauer stă în echilibrul condimentelor. Reţeta pe care o folosesc membrii ei e veche de 100 de ani şi a fost importată în Banat tocmai din Bavaria. ”Rețeta este moștenită de la străbunicul meu. Noi nu preferăm așa de mult usturoiul. Trebuie să fie puțin usturoi înăuntru, adică trebuie condimentele celelalte să fie de valoare decât usturoi. Nu să fie usturoi cu cârnați, să fie cârnați cu usturoi”, spune Ophelia Sauer Wolfgang, expozantă.

Iar reţeta familiei Sauer a fost numai una dintre cele 70 cu care producătorii din Banat s-au întrecut pentru a câştiga titlul de cel mai priceput specialist în prepararea cărnii. Gospodarilor li s-au alăturat şi producătorii mari de mezeluri, care au ţinut să demonstreze că deţin, la rândul lor, secretele şi ingredientele necesare preparării unor cârnaţi delicioşi.

”Produsele mele nu sunt mai puțin gustoase decât a celorlați producători casnici. Chiar dimpotrivă, poate sunt puțin mai bune pentru că avem ceva experiență în spate, am învățat și noi de la părinți și de la bunici, dar avem și o altă de experiență în spate pentru a da un gust deosebit și cât se poate de clasic natural”, afirmă Petrovici Cristian, comerciant.

Iar la aşa reţete, nici pretenţiile juriului nu puteau fi mai prejos. ”În afară de câteva care mi s-au părut puțin exagerate la fum, aproape lipsite de sare și în rest calitatea este destul de bună”, precizează Nicolae Ienin, din juriu.

Cu usturoi în cantități mai mici sau mai mari, piperați și afumați, cu carne de porc sau vânat, din comerț sau din gospodării proprii, preparatele tradiționale au fost apreciate de zeci de timișoreni: ”Îmi plac cârnații bănățeni, față de cei care zic unii că sunt cei mai buni cei din Buzău eu zic că cei mai buni sunt din Banat. E tradiția: nemțească, ungurească și așa mai departe”, ”Mie, cel puțin îmi place cel mai mult ăla din amestec de carne de porc cu vită. Din tot ce am văzut aici”, ”În Banat se afumă cu cireș, dă și culoare faină roșiatică și gustul care trebuie să fie cu usturoi serios”.

Sărbătoarea cârnaților bănăţeni se află la cea de-a 24-a ediție şi e organizată de redacţia săptămânalului de limba germană Banater Zeitung.

Reporter: Corina Sfia
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...