Spital Municipal, Institut Oncologic şi, mai apoi, Spital Regional! Nicio idee nu a fost dusă până la capăt

Data publicării:
institut oncologic prima

1994: la Timişoara începea construcţia unui vis - un Spital Municipal. Cu bani publici. Se ridica, văzând cu ochii, o clădire gigant la ieşirea din oraş. Patru ani mai târziu, lucrările erau sistate, din lipsă de fonduri, bani pe care nici acum nu s-a găsit nimeni să-i aloce.

De-a lungul celor aproape 20 de ani de când a fost construită, clădirea a fost supusă intemperiilor. Astfe, după o scurtă analiză, specialiştii au constatat că este nevoie de o sumă foarte mare de bani doar pentru a repara ce s-a distrus. Nimeni nu dispune însă, de aceste fonduri în prezent.

În 2009, Consiliul Local predă clădirea Ministerului Sănătăţii pentru a o transforma într-un Institut Oncologic. Atunci s-a constatat lipsa unor geamuri termopan în valoare de 300.000 de euro. Nimeni nu a găsit vinovatul nici până astăzi, iar situaţia a ajuns în justiţie. Acum, instituţiile nu mai sunt dispuse să investească în acest proiect.

”Părerea unanimă este că nu ar merita să luăm clădirea aşa cum se prezintă ea acum. Pentru că sunt tot felul de situaţii delicate care ar face procesul de transfer de proprietate delicat”, afirmă Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Nici Consiliul Judeţean Timiş nu este interesat să participe cu finanţare. ”Suntem cu sufletul deschis şi cu participare...(...) atât cât putem, să susţinem şi cele care sunt la minister şi cele care sunt la primărie, dar este normal ca fiecare dintre noi să-şi asume responsabilităţile pe domeniul lui de activitate”, spune Titu Bojin, preşedintele CJT.

Ministerul Sănătăţii a decis, în 2012, să continue planul de construcţie a Institutului. Ba chiar a alocat aproape 900.000 de lei pentru studii de prefezabilitate și fezabilitate.

”Cele două studii sunt la Bucureşti, urmează ca pe agenda comisiei interministeriale să fie trecută prezentarea acestui proiect, iar în momentul în care suntem convocaţi, urmează pasul doi, susţinerea proiectului. E o investitie care sigur se va face, avem această credinţă pentru că este deja demarată”, ne-a declarat Dana Şpac, purtătorul de cuvânt al DSP Timiş.

Investiţia nu a fost trecută, însă, în 2013, în bugetul Ministerului Sănătăţii şi nici în acest an nu figurează pe lista de proiecte. Cu câteva luni în urmă, oamenii politici din Timiş vorbeau de transformarea proiectului în Spital Regional, cu finanţare prin parteneriat public-privat. Au abandonat şi această idee însă. Un singur lucru e cert după toate studiile făcute: pentru a duce la bun sfârşit lucrările, este nevoie de mulți-mulți bani.

reporter: Maria Rohnean
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape...
Digi FM
Cât de grea este proba fizică de la recrutarea MApN. Ce trebuie să știi dacă ai tatuaje
Pro FM
Benny Blanco, primele declarații despre povestea de iubire pe care o trăiește cu Selena Gomez: „Râdem toată...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Colegii lui Mihai Onilă, revoltați după ce acesta a decis să plece din trupa AXXA: „Vom continua fără el, să...
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Portalul dintre New York si Dublin a fost inchis din cauza “comportamentului neadecvat”