Zbor deasupra unui ”cuib” de vile. Aerodromul timișorean Cioca riscă să fie înghițit de un cartier rezidențial

Data publicării:
casa avion

Zboară foarte aproape. Chiar și acum, dacă puteți filma sus”, spune Constantin Nistor, proprietar.

La mai puțin de trei kilometri de Timișoara funcționează Aerodromul Cioca. A fost construit în perioada interbelică, iar acum riscă să fie înghițit de un întreg complex rezidențial. Deranjați sunt însă cei care își ridică acolo case. ”Adică de ce să-mi fie teamă. Păi te poate lovi, zgomot. Nu poate să rămână la infinit așa”, precizează Constantin Nistor.

Planurile pentru străzile și bulevardele ce vor fi construite de o parte și de alta a aeroportului vechi de aproape un secol sunt gata: ”Aici e strada Isac. Aici va fi bulevardul. Aeroportul, avioanele... trec peste noi”.

Vilele vor reduce considerabil vizibilitatea avioanelor ce zboară de pe Aerodromul Cioca din Timișoara. ”În condițiile în care în fața ta există o casă, un obstacol, tot zborul se poate sfârși foarte urât. Există marea posibilitate de a ajunge pe casa respectivă sau chiar în gospodărie”, afirmă Iulian Irimia, director de siguranță a zborului.

Vila înaltă de opt metri face din aterizare și decolare o provocare pentru piloți.

”Există riscul în cazul unei cedări de frâne să impactăm respectivul imobil”, spune Sebastian Iacoblev, pilot-comandant.

Chiar și așa, nimic nu a oprit Primăria să ofere autorizația de construcție. Întregul proiect este cuprins într-un plan urbanistic zonal. ”Este o situație atipică în care, orașul dezvoltându-se pe direcția Nord Sud, a cuprins acum acel obiectiv. El face parte dintr-o structură urbană”, precizează Sorin Ciurariu, de la Direcția de Urbanism, Primăria Timișoara.

”Sunt convins că nu se pot da aprobări, chiar dacă este aprobat PUZ-ul, chiar dacă se încep construcțiile, ca să nu se poată folosi culoarul de zbor”, precizează Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș.

Zona din jurul Aerodromului Cioca le face acum cu ochiul dezvoltatorilor. O recunosc și reprezentanții firmelor imobiliare. ”Este o zonă nouă, dar care avantajul unui acces ușor venind din spre oraș”, spune Daniel Crainic, reprezentant de portal imobiliar.

În acest ritm, aeroportul folosit de trupele germane în cel de al Al Doilea Război Mondial are toate şansele să devină centrul unui complex rezidențial.

reporter: Vlad Ungar
operator: D. Şoșdean/ C. Pîrlogea
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri