Cum poate fi descoperit anevrismul de aortă și care este tratamentul

Data publicării:
rodica niculescu
Dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie

Anevrismul de aortă este o afecțiune care evoluează, adesea, neobservată și ajunge să fie diagnosticată abia atunci când produce complicații. Artera aortă, cea mai mare arteră a corpului, poate dezvolta dilatări prin slăbirea peretelui arterial, spune dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie.

Sub efectul presiunii din vas, peretele se dilată, după care pot apărea complicații precum disecția, în care straturile peretelui se desfac unele de celelalte, sau chiar ruptura, una dintre cele mai grave complicații, în care se produce o hemoragie internă care devine rapid fatală. Anevrismul de aortă poate fi descoperit printr-o simplă ecografie abdominală, efectuată de rutină.

Tratamentul modern al anevrismului de aortă toracică sau abdominală se face minim invaziv, în Laboratorul de Cateterism. Procedura, numită TEVAR, respectiv EVAR, vizează protezarea anevrismului pentru a sigila peretele arterial afectat și a preveni complicațiile grave. Tratamentul este efectuat de medicul cardiolog intervenționist, sub control radiologic, la angiograf. Pacientul se recuperează rapid după procedură și se externează în scurt timp, reluându-și activitățile zilnice.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri