SUMMITUL SECURITĂȚII MONDIALE. România, partener strategic al SUA

Data publicării:
Traian Basescu lucrari baza Deveselu - nato.int

Imediat după aderarea României la NATO, armata Statelor Unite a decis să construiască în România o bază militară. Locul ales a fost unul de importanţă strategică: localitatea Mihail Kogălniceanu din Judeţul Constanţa, la doar câţiva paşi de Marea Neagră.

Guvernul american a alocat de 50 de milioane de dolari pentru a ridica unitatea militară ce poate găzdui 1.600 de soldaţi. În 2010 construcţia a fost gata, iar militarii americani şi-au început activitatea.

Astăzi, în Baza de la Mihail Koglniceanu sunt, permanent, peste 600 de soldaţi din Marina americană. Ciclurile se schimbă o dată la şase luni. Lor li se adaugă, alte câteva sute care se ocupă de trasnsferul forţelor dinspre şi înspre teatrul de operaţii Afganistan.

România ne-a permis cu generozitate să utilizăm în mod extins unităţile sale pentru transportul trupelor şi echipamentul spre şi dinspre AFG. Pe măsură ce se apropie retragerea trupelor ISAF din Afganistan, Mihail Kogălniceanu va deveni un nod de transport esenţial esenţial pentru echipamentele americane care se reîntorc din Afaganistan”, declara Duane Butcher, fostul însărcinat cu afaceri al SUA .

În aprilie, preşedintele României a informat Parlamentul că armata americană vrea să suplimenteze cu încă 600 numărul militarilor de la baza din Mihail Kogălniceanu. O unitată de elită a marinei americane, specializată în misiuniuni umanitare şi de evacuare a personalului ambasadelor ar urma să îşi desfăşoare activitatea în România.

13 septembrie 2011, a fost un alt moment important. La Washington, Statele Unite ale Americii şi România au adoptat Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI. Acordul permite amplasarea pe teritoriul ţării noastre a unei unei baze americane ce va găzdui o parte a scutului antirachetă. O decizie criticată dur de Federaţia Rusă.

„Acordul pe care tocmai l-am semnat o să poziţioneze România ca un jucător important în strategia NATO de apărare antirachetă”, declara secretarul de Stat al SUA de atunci, Hillary Clinton.

La detectarea unei rachete ostile de către radarele fixe, de la Deveselu vor pleca alte rachete interceptoare care vor avea ca scop distrugerea în aer a proiectilor cu rază lungă de acţiune trase de inamic. Baza de aici va deveni operaţională de la anul. Guvernul american a investit 400 de milioane de euro pentru a construi această componentă a scutului antirachetă.

Dincolo de bazele terestre de la Mihail Kogălniceanu şi Deveselu, şeful statului consideră că România are nevoie de prezenţă militară NATO şi în largul Mării Negre.

Tensiunile ruso-ucrainene fac ca ţara noastră, ca şi Bulgaria, să fie vulnerabile în faţa puternicei flote a Federaţiei Ruse.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...