RAPORT DE ȚARĂ. Castrul roman Porolissum (Sălaj), cel mai bine păstrat sit arheologic din țară

Data publicării:
porolissum

Castrul roman de la Porolissum a avut șansa istorică de a supraviețui veacurilor și de a rămâne unul dintre cele mai mari și bine păstrate situri arheologice din România. Aflat lângă comuna sălăjeană Moigrad, Porolissum a fost la originile sale, în anul 106, centru militar de graniță, stabilit de împăratul Traian în timpul războaielor daco-romane.

În câteva decenii, așezarea a devenit un important centru comercial, care a ajutat la dezvoltarea schimburilor dintre romani și barbari.

„A fost un oraș puternic, un oraș înfloritor, dar el a pulsat, în primul rând, prin legăturile pe care le-a avut cu Napoca și cu celalalte orașe romane din Transilvania, dar și cu zona dacilor liberi de pe Valea Someșului, din zona Codrului, din zona Șimleului, care își vindeau aici mărfurile și care cereau protecție în caz de nevoie de la militarii romani. Înfipt în lumea barbară, Porollissum era o speranță pentru această zonă sub aspect militar, pentru că numărul mare de militari, buna organizare făceau ca viața să fie înfloritoare”, spune Ioan Ciocian, profesor de istorie.

Inițial, castrul care apăra principalul loc de trecere dinspre Munții Carpați spre Dacia Porolisensis, a fost construit din lemn, pe fundații de piatră. Soldații care formau această tabără militară erau aduși din Spania, Britania sau Galia. În timp, numărul locuitorilor a crescut, iar așezarea a beneficiat de un amfiteatru, de drumuri pietruite și de aducțiune de apă.

Atât pentru specialiștii din România, cât și pentru cei din străinătate, castrul de la Porollissum reprezintă o sursă inepuizabilă de dovezi istorice ale felului în care era organizat Imperiul Roman. Mai lipsesc doar oamenii și luptele cu gladiatori pentru ca impresia de întoarcere in timp să fie completă.

Săpăturile care au acos la suprafață această comoară a județului Sălaj au început în anii '70 și continuă și acum. La Porolissum, o lume întreagă este scoasă din pământ, ca să facă lumină în istorie.

La doar opt kilometri de Zalău, pe teritoriul satului Moigrad, Porollisum, castrul roman unde timpul s-a oprit acum 1.800 de ani, își așteaptă vizitatorii și de ce nu, recunoașterea istorică.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri