România furată | Bătălie pe averea sindicatelor

Data actualizării: Data publicării:
hoteluri digi

Averea sindicatelor comuniste, adică paradisul pierdut al clasei muncitoare, este şi acum disputată, la aproape trei decenii de la Revoluţie. Zecile de hoteluri, complexuri balneare, case de vacanţă şi tratament sunt atât de valoroase încât doritorii aruncă în luptă comisioane ce ajung chiar şi la 50 de milioane de euro.

Trei staţiuni, 17 baze de tratament, zeci de hoteluri, case de odihnă şi de vacanţă- toate erau administrate, până în 1989, de Uniunea Generală a Sindicatelor din România - UGSR, singura confederaţie din statul comunist.

„Nu trebuie să uităm că acest patrimoniu este creat de generaţii de salariaţi, unde marea majoritate astăzi sunt pensionari. La momentul 1989 erau 7, 5 milioane membri de sindicat, iar azi 4,7 sunt pensionari”, a spus președintele UGSR Marian Iancu.

În 1990, activele UGSR au fost preluate de confederaţiile sindicale nou înfiinţate. Bunurile au fost redistribuite şapte ani mai târziu, în urma reorganizării sindicatelor şi sunt administrate de o societate comercială special înfiinţată în acest sens: Sind România. Acţionari sunt CNSLR Frăţia, CNS Cartel Alfa, CSDR şi BNS.

Preluarea patrimoniului de către CNSLR s-a făcut în baza statutului Confederaţiei, ce nu a fost desfiinţat sau anulat printr-o hotărâre judecătorească, ci, dimpotrivă, legalitatea sa a fost recunoscută printr-o hotărâre judecătorească irevocabilă”, a explicat directorul Sind România, Adrian Boaje.

Actualii lideri ai UGSR revendică, însă, întregul patrimoniu. În joc se aruncă sume de până la 50 de milioane de euro, pe post de comision de câştig pentru case de avocatură. În timp ce sindicatele se duelează în instanţe, autorităţile locale şi centrale revendică, de asemenea, o parte a aceluiaşi patrimoniu.

„Au făcut un grup de lucru şi se apucaseră, deja, să găsească o soluţie pentru naţionalizarea tuturor acestor active. Adică le luăm pe toate la stat”, a spus președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin.

Pe de altă parte, parlamentarii ezită de şapte ani să adopte un proiect de lege care să clarifice regimul de proprietate pentru averea sindicatelor comuniste. În tot acest timp, hotelurile aflate în litigiu se degradează.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Primul medicament pentru regenerarea dinților, aprobat pentru teste pe oameni
Digi FM
Dan Negru a dezvăluit pe cine ar vota să conducă Bucureștiul: „Le-a făcut pe toate în doi ani! A scris și...
Pro FM
Fiica Antoniei s-a transformat într-o adolescentă superbă. Seamănă leit cu artista, e pasionată de dans și...
Film Now
Demi Moore nu e impecabilă numai la gale, ci și într-o zi banală. Cei 61 de ani ai săi nu descriu nici cum se...
Adevarul
Românii din Roșia Montană, El Dorado din Ardeal. „Se găsea aur și în noroiul drumurilor" FOTO VIDEO
Newsweek
Cine sunt cei 1.300.000 pensionari ce nu vor avea pensia imărită următorii ani? Vin procese!
Digi FM
Șefa de promoție de la un liceu din Arad, discurs neașteptat: „Școla m-a învățat să mă conformez, să mint...
Digi World
Cât detergent se pune în mașina de spălat. Mulți irosesc detergentul lichid
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
"Nici măcar nu ți se spune așa". Nicole Kidman, după ce buna ei prietenă, Reese Witherspoon, i-a reamintit...
UTV
Nicu Covaci a fost internat din nou la ATI la Spitalul Judetean Timisoara. Mesajul transmis de colegii de la...