REPORTAJ. De teamă, românii nu își mai vaccinează copiii. Care sunt consecințele

Data publicării:
0612vaccin-37222

De vină sunt campaniile eşuate din ultimii ani dar şi dezbaterile de pe internet care pun sub semnul întrebării aceasta metodă de prevenire a bolilor. Specialiştii atrag însă atenţia că micuţii sunt expuşi la mari pericole. Boli despre care se credea că au fost eradicate, ar putea reveni. Cel mai recent exemplu este epidemia de rubeolă şi rujeolă care a cuprins Europa în ultimii doi ani.

Dependent de două cârje, Virgil Tencovici se deplasează cu greu prin apartamentul său din Bucureşti. El este una din ultimele victime ale unei boli care a făcut ravagii în lume şi în România în anii '50. Poliomielita.

„Eu sunt născut în 1953, și în 1957 a fost o epidemie de poliomielită. Locuiam în București și maică-mea, ca să mă protejeze, m-a dus la țară. Din tot satul ăla, am fost singurul care s-a îmbolnăvit”, povestește Virgil Tencovici.

La debutul bolii a fost paralizat de la gât în jos. Iar până în clasa a șaptea a stat numai prin sanatorii, la recuperare. Încet, încet, a început să-și revină, dar niciodată nu a mai putut să stea pe propriile picioare fără sprijin. O dată cu introducerea vaccinării anti-poliomielită, boala a dispărut.

Difteria a a fost eradicată la noi în țară în 1989

La fel s-a întâmplat și cu difteria. În România se îmbolnăveau 117 persoane dintr-o mie. După introducerea, în 1960, a vaccinării, s-a înregistrat o scădere dramatică a incidenței bolii, iar din anul 1989 și până în prezent nu a mai fost confirmat nici măcar un caz de difterie în țara noastră. Însă, tocmai aceste rezultate sunt una din cauzele care îi îndepărtează pe români de vaccinuri.

Ratele de vaccinare la nivelul întregii ţări au scăzut chiar şi cu 15, 20 la sută. Cu alte cuvinte, doi copii din 10 rămân nevaccinaţi. Mai mult, e din ce în ce mai prezent un curent anti-vaccinare. Internetul este plin de sfaturi împotriva imunizării, de teorii ale consipiraţiei iar tot mai părinți sunt dispuşi să-și vaccineze copiii.

Vaccinarea anti HPV a fost un fiasco

Acest declin a fost însă determinat şi de stângăciile autorităţilor. Vaccinarea anti HPV, virusul care duce la apariţia cancerului de col uterin a fost un fiasco. Din campania de informare a părinţilor nu au mai rămas decât nişte afişe lipite pe holurile Ministerului Sănătății.

Autoritățile au dat serul înapoi, iar românii au rămas cu o mare neîncredere în vaccinare. Neîncredere care a fost accentuată de problemele apărute la vaccinul antigripal. Aproape 400.000 de doze au fost distruse anul trecut, pentru că serul îşi pierduse eficienţa. Iar acum, vaccinul împotriva tuberculozei a creat din nou teamă printre părinţi din cauza efectelor adverse înregistrate.

Rubeola și rujeola, boli foarte periculoase pentru adulți

„Fiecare dintre noi are dreptul să decidă dacă vrea să se vaccineze sau nu, dar lumea trebuie să știecare sunt riscurile dacă refuză să își vaccineze copilul”, declara ministrul Sănătății, Raed Arafat.

Poliomielita, difteria, tetanosul, variola sau hepatita B. Unele boli au fost eradicate. Altele, în lispa vacinurilor îşi fac din nou simţită prezenţa. E ceea ce se întâmplă cu rubeola şi rujeola. Din 2010, în lipsa imunizării aceste boli au cuprins din nou toată Europa. Bolile nu sunt atât de periculoase pentru copii, cât pentru adulţii nevaccinaţi.

Virgil Tencovici s-a îmbolnăvit de poliomielită în 1957. Doar patru ani mai târziu, România introducea vaccinarea împotriva acestei boli. De atunci, numărul cazurilor a scăzut constant, iar din 2002, ţara noastră a fost declarată zonă unde poliomielita a fost eradicată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...