Video Curtea Veche, cel mai vechi și mai important monument istoric al Capitalei a fost părăsit de autorități și a ajuns groapă de gunoi

Toma Petcu Data publicării:
cladiri darapanate la curtea veche
Curtea Veche, cel mai vechi și mai important monument istoric al Capitalei a fost părăsit de autorități.

Cel mai vechi și mai important monument istoric al Capitalei zace părăsit de autorități. Curtea Veche, prima cetate a orașului ridicată de Vlad Țepeș, dispare puțin câte puțin în fiecare zi. De aproape patru ani funcționarii Primăriei Generale par incapabili să găsească o soluție pentru consolidarea și restaurarea construcției. Lucrările au fost oprite odată cu intrarea în faliment a Companiei Municipale Consolidări și de atunci locul a devenit o groapă de gunoi. Anual mii de turiști, mai ales străini, bat la poarta cetății intrigați de legenda lui Dracula. Nimeni nu are voie să intre și sunt ținuți în spatele unui gard înalt care delimitează șantierul. Tot ce primesc este imaginea nepăsării și a dezintersului funcționarilor statului. Urmăriți un nou episod al campaniei „Statul la stat”.

Toma Petcu, reporter Digi24: Am ajuns aici și nu pot intra... La Curte... Pentru că sunt domnii de la Compania Municipală care zic că ei trebuie să îmi dea accesul, nu primăria, că... clădirea... ba da asta se întâmplă... Nu, eu i-am găsit aici.

Dacă nu ar fi de plâns, cu siguranță ne-am distra pe cinste. Pentru a putea filma, am cerut aprobare Primăriei Capitalei, proprietarul complexului Curtea Veche. La intrare suntem întâmpinați însă de câțiva domni de la Compania Municipală Consolidări, află de câțiva ani în faliment.

Angajat CMC: Primăria este beneficiarul, dar șantierul este al Companiei Municipale de Consolidări, și nu putem să vă permitem accesul, pentru că trebuie discutat cu lichidatorul, compania este în lichidare, nu a mai primit banii de mult timp.

Așa aflăm că, în ultimele 24 de ore, angajații celor două instituții au dus un adevărat război al lacătelor în încercarea de a se șicana reciproc.

Angajat CMC: Am spart lacătul care l-au pus ei, că ei au intrat abuziv. Ei au intrat aseară, după ce paza nu a mai fost, au intrat aseară, au spart lacătul, au pus alt lacăt, lacăt pe care noi l-am găsit de dimineață când a venit paza.
Reporter: A, aseară cei de la primărie au schimbat lacătul.
Angajat CMC: Ei au spart lacătul pe care noi îl aveam în mod obișnuit, pe care domnul îl punea în fiecare zi, l-au spart, au intrat, au pus alt lacăt, pe care noi l-am găsit de dimineață și evident l-am spart, pentru că dansul trebuia să își facă serviciul la locul de muncă în care e de un an, doi.

Dar cum de s-a ajuns în acestă situație?! În 2015, s-a luat decizia interzicerii vizitării existând riscul ca unele dintre ziduri să se prăbușească. Doi ani mai târziu încep lucrările de consolidare și restaurare. Constructorul care primește lucrarea este Compania Municipală Consolidări, proaspăt înființată de primarul de atunci Gabriela Firea. În 2020, se schimbă primarul. Nicușor Dan declară război tuturor companii municipale, iar Compania Consolidări este băgată în faliment. Toate lucrările se opresc, iar șantierul de la Curtea Veche este părăsit. Primăria a reziliat contractul cu Compania Consolidări și ar fi trebuit să preia construcția în custodie, lucru care nu s-a întâmplat nici până astăzi. Culmea este că însuși primarului general ridică din umeri și nu îi este prea clar dacă vechea cetate a revenit la primărie sau nu.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: În orice caz, compania nu mai funcționează, este într-o procedură de lichidare și... sau a fost preluat de către direcția de investitții, sau urmează să fie preluat de către direcția investiții din primăria capitalei.

Laurențiu Moater, director Compania Municipală Consolidări: Situația juridică este total incertă, Primăria nu a preluat niciodată acest amplasament. Ei au trimis o adresă de reziliere, dar nu au făcut nimic ca să preia, ca să facă, să se facă o închidere, să vadă..., pentru că ei nu au plătit aproape nimic la acest contract.

Valoarea istorică a Palatului Voievodal Curtea Veche este neprețuită. Construit în 1458, vreme de secole a fost reședința principilor și domnitorilor Tării Românești printre care Vlad Țepeș și Constantin Brâncoveanu.

Theodor Ignat, arheolog: Zidurile astea spun poveștile mai multor epoci, poveștile etapelor de dezvoltare ale Curții Vechi. Practic fiecare domnitor care și-a dorit să trăiască aici la București a adăugat, a modificat, a înălțat, a demolat anumite părți din Curtea Veche.

Teodor Ignat este unul dintre arheologii care au făcut săpături aici. Nu și-au terminat însă treaba. Au fost nevoiți să se oprească atunci când șantierul a fost abandonat. Ne duce în subsol pentru a ne arăta zidurile inițiale ale cetății ridicate în vremea lui Vlad Țepeș.

Theodor Ignat, arheolog: Această bucată de la marmură în jos, face parte din zidurile cetății lui Vlad Țepeș
Reporter: Asta este pusă de dumneavoastră când lucrați aici?
Theodor Ignat: Da, am încercat să ne punem niște etape de construire.
Reporter: Vlad Țepeș, 1448, 1456, 1462.
Theodor Ignat: Am pus anii de domnie ai lui Vlad Țepeș, nu știm exact când a fost construit, în care parte... că a avut mai multe domnii, nu știm în care dintre ele a făcut...

De ani de zile angajații statului își bat joc la propriu de de acestă clădire emblematică a Bucureștiului, practic locul de naștere al orașului. Curtea s-a umplut de gunoaie, acoperite acum de zăpadă. Pază există doar de la ora 8 la ora 12. Când se face amiază, paznicul pune lacătul pe poartă și pleacă, iar locul rămâne al nimănui.

Reporter: Și acum gata, deci dumneavoastră vi s-a terminat programul. Și de pază cine rămâne în momentul ăsta?
Paznic: E băiatul de la Franceză care vine și se uită pe aici.
Reporter: Mai trage cu ochiul...
Paznic: La o oră, o jumate de oră.
Reporter: Și pe timp de noapte, bănuiesc că nu mai e!
Paznic: Pe timp de noapte avem un băiat care vine, dar îi e cam frică să stea singur aici, și stă cu celălalt la Franceză acolo.

Deasupra construcției a fost înălțată o structură din lemn învelită în folie care să protejeze zidurile de intemperii. Imaginea este dezolantă, folia a dispărut iar peste cărămizile vechi de sute de ani plouă și ninge. Totul se degradează rapid de la o zi la alta. Imaginea reală a dezastrului o descoperim în subsol.

Reporter: Aici văd că s-a făcut o cuvă, asta se infiltrează în tot zidul.
Arheolog: Se duce până în fundație. Ce o să fac este să scot apa asta de aici, măcar să nu se infiltreze. Iertați-mă dar chiar trebuie să fac asta că...
Reporter: Nu avem de ce să vă iertăm, vreți să vă ajut cumva? Dar vedeți că este foarte rece.
Arheolog: Cât ar fi de rece, să nu stea în zid că nu e bine.
Reporter: Care-i sentimentul pe care îl aveți ca specialist când vedeți așa ceva?
Arheolog: Vă dați seama că nu este convenabil, este cel mai important monument istoric și sit arheologic al Bucureștiului, este Curtea Veche. Bucureștiul sărbătorește în fiecare an nașterea lui la 20 septembrie, ăsta este locul de unde s-a născut.
Reporter: Te doare sufletul.
Arheolog: Da, evident.
Reporter: Nu ai cum să o scoți pe toată.

În acest moment nu există niciun orizont de timp până la care Curtea Veche să fie consolidată și restaurată. Așa că, cel mai important monument istoric al Capitalei rămâne îngropat de către funcționarii statului sub un munte de nepăsare și dezinteres.

Operator: Florin Dizanov

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
De ce nu se afișează Lidia Buble cu iubitul ei, un afacerist de 62 de ani: „Când o să fie să mă mărit, o să...
Film Now
"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Porecla adorabilă pe care a primit-o Ryan Gosling de la fiicele lui: „Mă dau gata de fiecare dată!”