Cinismul Moscovei: Blocul cu „bucătăria galbenă” din Dnipro a fost distrus de o rachetă rusească poreclită „Bucătăria”

Data actualizării: Data publicării:
imagine cu „bucătăria galbenă” din blocul distrus din Dnipro de o rachetă rusească „Kitchen”/„Bucătăria”
imagine cu „bucătăria galbenă” din blocul distrus din Dnipro de o rachetă rusească „Kitchen”/„Bucătăria”. Foto: Profimedia Images

Racheta Kh-22 care a distrus un bloc de locuințe în Dnipro și care a provocat moartea a cel puțin 40 de civili, este o rachetă antinavă veche, proiectată în perioada sovietică în anii 1960 și care în codificarea NATO e cunoscută sub denumirea de „Bucătăria„ („Kitchen”, în engleză). Cinismul Moscovei de a folosi această armă în bombardament e cu atât mai mare cu cât imaginea unei bucătării din respectivul bloc din Dnipro a ajuns virală pe rețelele sociale.

Experții militari au explicat pentru Digi24.ro motivele pentru care folosirea unei rachete antinavă în astfel de bombardamente este o crimă de război

„O rachetă antinavă are capabilități limitate: ea lovește o navă. Când ajunge în zona țintei, racheta își deschide radarul. Deasupra mării, radarul «vede» singura perturbație - o navă - care se profilează pe oglinda apei”, a explicat comandorul în rezervă Sandu-Valentin Mateiu. „Să trimiți deasupra uscatului o rachetă antinavă este o crimă. De ce? Ea se va duce pe prima țintă care iese în evidență: un bloc. Când deschide radarul, vede un bloc, intră în el. Ea (racheta antinavă) nu are capacitatea de a discrimina între un bloc și un depozit de muniții”.

Imaginea unei bucătării luminoase a unei familii din Ucraina, rămasă fără un perete după atacul cu rachete din Dnipro, a ajuns virală pe rețelele sociale și a provocat șoc și tristețe.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În apartament se afla antrenorul de box Mihailo Korenovski, care a fost ucis în atacul de sâmbătă. Soția și copiii lui au supraviețuit.

Pe rețelele sociale a fost distribuit și un videoclip cu Korenovski care sărbătorește o zi de naștere alături de familie, în același apartament. În atacul de la Dnipro au murit 40 de persoane. Printre victime se află trei copii, peste 30 de persoane fiind căutate încă luni seara.

Imaginea bucătăriei din Dnipro este izbitoare pentru contrastul puternic dintre normal și anormal, arătând, pe de o parte imaginea cotidiană a bucătăriei confortabile, iar pe de alta ruina rămasă după ce blocul a fost lovit de racheta „Kitchen” a rușilor. Bucătăria cu aspect modern, cu dulapuri galben aprins, a rămas remarcabil de intactă după atac, în ciuda distrugerii totale a peretelui exterior. Pe masă se vede un castron cu mere, lângă chiuvetă sunt vase care așteaptă să fie spălate, iar mănușile pentru cuptor încă atârnă fiind prinse cu un șir de cârlige.

Rușii au mai folosit rachete Kh/X-22 „Kitchen”/„Bucătăria” în atacurile de anul trecut asupra unui centru comercial din Kremenciuk și distrugerea unui bloc și a unui centru de sănătate din Odesa pentru copiii din Republica Moldova.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri