Exclusiv Culisele vizitei lui Viktor Orban la București. Ce spune Kelemen Hunor despre întâlnirea dintre premierul ungar și Marcel Ciolacu

Data actualizării: Data publicării:
orban si ciolacu
Marcel Ciolacu și Viktor Orban, la un prânz privat. Sursa foto: Guvernul României

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru Digi24, că la întâlnirea dintre premierul Ungariei, Viktor Orban, și premierul României, Marcel Ciolacu, au fost discutate teme precum relația dintre cele două țări, Schengen, investiții și infrastructura feroviară. Hunor a mai adăugat că ultima întâlnire dintre cei doi premieri a avut loc în 2019, când Orban s-a întâlnit cu premierul Emil Boc.

„Ultima întâlnire între cei doi a avut loc în 2010, când Orban s-a întâlnit cu premierul Boc. 13 ani au trecut și cred că am intrat în normalitate. Marcel Ciolacu l-a invitat pe Viktor Orban și Viktor Orban a acceptat această invitație. Săptămâna trecută, vineri după-amiază, spre seară, a fost lansată această invitație și răspunsul a venit foarte repede. A fost o întâlnire informală, nu a fost pregătit, nu era o agendă, era o discuție informală, dar era o reintrare în normalitate. Până acum, Orban n-a mai avut invitație de la niciun alt premier. A fost o masă de prânz între patru oameni. Am fost și eu și Sorin Grindeanu”, a mai spus Kelemen pentru Digi24.

Acesta a mai adăugat că „au discutat despre relațiile dintre cele două state și despre câteva probleme importante care pot fi puse în aplicare pe termen lung”, cum ar fi infrastructura feroviară, Schengen și investițiile.

„Orban spunea la un moment dat că așteaptă investitori în Ungaria”, a mai spus președintele UDMR.

Marcel Ciolacu și Viktor Orban au discutat, miercuri, în cadrul întâlnirii informale avute la București, ca cele două guverne să implementeze un mare proiect de infrastructură. Este vorba, potrivit informațiilor obținute de Digi24.ro, de un tren de mare viteză - TGV - pe ruta București Budapesta.

Întrebat despre acest subiect, Kelemen Hunor a explicat că „este o idee care a fost lansată mai demult și care a fost reluată între cei doi premieri”, dar că nu au fost stabilite detalii.

„Până nu ai deziderate majore nu ai cum să pui în aplicare. Dacă nu există un mare proiect, o viziune pe termen lung, nici finanțare nu găsești și nici detaliile nu pot fi stabilite. Există în acest moment această idee. Trebuie să fii de acord că trebuie să construiești o astfel de linie, după aceea trebuie să faci un studiu unde și cum se poate realiza, trebuie să găsești tehnologie și s-a pus problema să fie o tehnologie europeană și francezii sunt în prima linie cu tehnologia lor și după aceea, dacă ai și tehnologia și studiile de fezabilitate, poți să găsești și finanțare. Este un proiect care sigur va dura un deceniu, cel puțin, în momentul în care începe punerea în aplicare, dar fără deziderate majore stai pe loc. Trebuie să știi să visezi, visul să fie ceva care să fie pus în aplicare și sigur că se va realiza”, a mai declarat Kelemen Hunor pentru Digi24. 

Viktor Orban a venit la București în vizită privată, special pentru întâlnirea cu Ciolacu. Premierul Ungariei participă în această săptămână la Școala de Vară de la Tușnad, unde în fiecare an susține un discurs. Cu o zi înainte de sosirea lui la București, în Harghita a avut loc un zbor test pentru curse aeriene Harghita-Budapesta, pe un aeroport privat construit în comuna Remetea de un om de afaceri maghiar.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri