Cum se apără profesoara acuzată că a recomandat elevilor un film cu scene gay

Data actualizării: Data publicării:
adela stan

Decizie controversată a conducerii unui liceu din Turda: a sancţionat o profesoară de Limba Română pentru că le-a recomandat unor elevi de clasa a X-a un film ce conţine scene pe care un părinte le-a considerat nepotrivite pentru nişte adolescenţi. În apărarea ei, profesoara spune că, potrivit Consiliului Naţional al Audiovizualului, respectiva peliculă poate fi urmărită de minori.

Filmul Eclipsă totală (Total eclipse) a fost încadrat de CNA la audienţă generală, așadar orice adolescent l-ar putea vedea la televizor, fără să aibă nevoie de acordul părinților. El prezintă tumultuoasă relație a poetului Arthur Rimbaud și a mentorului său Paul Verlaine.

Adela Stan, profesor de Limba Română la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Turda a declarat, la Digi24, că decizia conducerii colegiului a fost „oprimantă, jignitoare și absurdă”.

Recomandarea am făcut-o elevilor mei de clasa a X-a și o fac de mulți ani, ca un material didactic auxiliar, a fost cu vizionare în weekend, în locul unei temei convenționale. Am sugerat să se vizioneze acest film pentru a avea o bună introducere la simbolism, un curent pe care urma să-l studiem la școală, reprezentat de poeții romîni Bacovia și un pic de Macedonski”, a spus Adela Stan, adăugând că voia ca elevii să aibă o idee despre „atmosfera decadentă, viața boemă, unde s-a născut poezia simbolistă”.

Nu m-a interesat un film cu homosexuali, nu m-a interesat neapărat povestea dintre doi bărbați. E un film emoționant, despre poezie. Acesta a fost scopul meu”, a precizat profesoara.

Întotdeauna am crezut că misiunea mea a fost să-i ajut pe acești tineri să-și descopere sufletele, să-i îndrum spre frumos, spre cultură, să le deschid universul, nu doar să predau foarte strict ceea ce spune programa. Întotdeauna a fost posibilitatea, pe lângă reguli, să spunem și altceva. Este foarte important ceea ce trebuie să învățăm de aici, adică a respecta o minoritate protejată de legile acestei țări și a ne depăși prejudecățile provinciale”, a adăugat Adela Stan.

Profesoara a mai spus că elevii de clasa a X-a „sunt deja destul de mari, cred că știu foarte multe lucruri”, deși conducerea școlii consideră că subiectul acestui film este nepotrivit pentru ei.

E nepotrivit pentru aspectul homosexualității. Părintele care a depus plângere a numit acesta un fapt foarte grav: 'în casa mea nu se vorbește despre homosexualitate, eu nu-mi cresc copiii într-o societate în care se vorbește despre homosexualitate, nu vreau să fie educat în spiritul acesta'. Eu nu am făcut propagandă, nu i-am îndemnat pe copii – asta a fost acuza care mi s-a adus – că i-am îndemnat prin acest film spre homosexualitate. Aceste acuzații publice mi se par extrem de grave pentru lumea în care trăim”, a concluzionat Adela Stan.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...