Şcoala începe fără manuale noi. Ministerul Educaţiei nu se grăbeşte să anunţe ce edituri au câştigat licitaţiile

Data publicării:
manuale

Manualele noi vor întârzia anul acesta pe băncile elevilor de clasa I şi a II-a. Editorii spun că, în cel mai optimist scenariu, cărţile vor ajunge la şcoli abia la jumătatea lui octombrie.


28 iulie era data stabilită de Ministerul Educaţiei pentru anunţarea câştigărilor licitaţiei de manuale. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, iar acum cei 20 de ofertanţi aşteaptă să vadă care dintre ei se numără printre cei şase câştigători.

Timpul se scurge însă în defavoarea elevilor, spun editorii. În calendarul ideal scris de minister este exclus din calcul faptul că hârtia pentru manualele şcolare este una specială, iar obţinerea ei durează câteva săptămâni. Comanda nu se poate face în orb, fără ca editura să ştie câte manuale trebuie să tipărească.

Acest număr exact de manuale va fi cunoscut abia pe 15 august. De pe 15 august ar fi nevoie de cel puţin o lună, dacă nu 40 de zile, pentru comandarea hârtiei, (...) după care încă o săptămână pentru tipărirea acestora, încă o săptămână pentru transport”, explică Sorin Peneş, preşedintele Mega Press Holdings SA, una dintre editurile participante la licitaţie.

Cu alte cuvinte, şcolarii ar putea începe cursurile după manuale chiar mai târziu decât studenţii. La solicitarea Digi24 de a arăta cum va rezolva această problemă, Ministerul Educaţiei răspunde că „procedura la care faceţi referire este în curs”, fără să dea un termen.

Întrucât în raport cu acel calendar au survenit o serie de decalaje provocate de contestaţiile formulate la CNSC de diverşi editori, datele iniţiale au suferit o serie de ajustări. (...) Data de depunere a ofertelor a fost 15 iulie. Termenul prevăzut de lege pentru evaluarea ofertelor este de maximum 25 de zile de la data depunerii acestora, procedura la care faceţi referire este în curs. Ministerul Educaţiei va anunţa pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice – n.red.), conform legislaţiei în vigoare, rezultatele acestei evaluări în momentul în care procesul în sine va fi finalizat”, se arată în răspunsul Ministerului Educaţiei.

Editurile care au participat la licitaţia de manuale şcolare au făcut şi parteneriate cu firme IT pentru partea de programare a cărţilor digitale, aspect care vine cu altfel de probleme, potrivit specialistului în domeniu Cristian Dinu. „E o uşoară tristeţe pe care o avem. Nu se datorează nici autorităţilor, nu ni se datorează nici nouă. E o problemă generală (...) a învăţământului românesc. (Manualele) sunt foarte aglomerate. E foarte dificil poate pentru copii să înţeleagă atât de multă materie, pentru profesori s-o predea. Şi teama mea este c-o vor şi uita”, spune acesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...