Studenţi români în elita de la Oxford

Data publicării:
OXFORD

Ioana Vasile are 19 ani şi a absolvit Colegiul Naţional Carol I din Craiova cu 10 pe linie. Nici media tuturor celor patru ani de liceu nu este departe: 9,99. Ioana este olimpică naţională la matematică şi informatică şi a decis de câţiva ani că vrea să studieze la Oxford. Aşa că a parcurs toţi paşii necesari şi a fost admisă după un ultim interviu cu profesorii de acolo.

Asta fac de mică, am început pe la 10 ani şi mi-a plăcut foarte mult. Până la urmă e un domeniu în care pot foarte uşor să îmbin creativitatea cu matematică, cu partea tehnică”, a spus Ioana Vasile, absolvent Colegiul Carol I din Craiova. "Ca orice părinte sunt mândră de realizările ei, că tot efortul ei a fost recunoscut de o universitate de prestigiu”, a declarat Maria Vasile, mama elevei. 

Pentru fiecare an universitar va primi o bursă de 4.500 de lire pentru a-şi achita cazarea şi masă. Tânăra mai trebuie doar să obţină o medie peste 9 la examenul de bacalaureat.

Coleg cu Ioana va fi Gabriel, care a absolvit Colegiul Naţional Andrei Şaguna din Braşov. Este o pasiune pentru mine, am început să lucrez la informatică din plăcere încă din clasa a V-a, pasiunea mea pentru calculatoare a venit încă de când eram mai mic, încercând să îmi fac loc în calculator mi-am şters nişte fişiere şi nu mai mergea deloc şi în loc să mă sperii am vrut să descopăr cum funcţionează”, spune Gabriel Ineluş. 

În cazul lui Gabriel dar şi a altor colegi de-ai lui deja admişi la Oxford, pasiunea s-a concretizat în aprofundarea informaticii, pentru asta am ţinut cercuri, cercuri organizate în afara orelor de curs, de obicei sâmbăta, în care am făcut o pregătire mai amănunţită”, a spus Doru Modrişan, profesor de informatică la Colegiul Andrei Şaguna.  

Şi Ciprian Știrbu din Bacău a fost admis la Oxford. Oxford este cea mai bună facultate din Europa pe computer-science şi pe locul trei în lume. Iniţial am crezut că nu o să intru acolo pentru că mă gândeam că e ceva foarte elitist şi nu o să mă ridic la standardele lor, în final am reuşit şi sunt bucuros de asta”, a declarat Ciprian Știrbu, Colegiul Naţional Gheorge Vrânceanu. 

Mă mândresc cu el aşa cum m-am mândrit cu generaţii întregi de copii care au făcut carieră, atât în ţară, cât mai ales în străinătate”, a spus Ilie Vieru, profesor de informatică. La secţia de computer-science a Universităţii Oxford sunt 23 de locuri. Anul şcolar viitor șase vor fi ocupate de români. Şi nu sunt singurii din Universitate. În plus, numărul lor creşte constant.

La secţia de computer-science a universităţii, concurenţa este, în medie, de 10 pe loc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...