Universitatea București, solidară cu universitatea lui Soros

Data actualizării: Data publicării:
soros

Conducerea Universității din București i-a adresat o scrisoare premierului Ungar, Viktor Orban, căruia îi cere să retragă amendamentul la legea Educației care afectează activitatea Universității Central Europene, finanţată miliardarul George Soros.

soros
George Soros / Foto: Gulliver/ Getty Images

Semnatarii scrisorii, rectorul Universității din București, profesorul Mircea Dumitru, și președintele Senatului, profesorul Marian Preda, accentuează rolul major pe care activitatea științifică a Universității Central Europene de la Budapesta, derulată pe parcursul a 25 de ani de existență, l-a avut în dezvoltarea mecanismelor democratice în statele din regiune.

„După căderea comunismului, Universitatea Central Europeană a reprezentat un adevărat reper pentru dezvoltarea democrației în fostul bloc sovietic. Dacă s-a întâmplat ceva substanțial în reinventarea științelor umaniste, acest lucru se datorează, în mare măsură, existenței Universității Central Europene, un jalon al cunoașterii academice și al valorilor democratice”, se arată în scrisoarea adresată premierului Viktor Orbán.

„Universitatea din București este recunoscătoare pentru întreaga activitate a CEU și își exprimă solidaritatea față de comunitatea academică a Universității Central Europene de la Budapesta.

Vă solicităm respectuos să reflectați asupra oportunității proiectului legislativ, ale cărui efecte negative vor afecta comunitatea academică internațională, și a retragerii documentului. Vă adresăm rugămintea de a menține integritatea academică, libertatea de gândire și de expresie, și să continuați în sprijinirea dezvoltării cercetării științifice”, se mai spune în scrisoare.

Și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) își exprimă susținerea și sprijinul față de comunitatea academică a Universității Central Europene (CEU), „în contextul în care concepte fundamentale ale educației, precum autonomia universitară și libertatea academică, sunt într-un real pericol, într-o țară vecină României, cu scopul de a cenzura opiniile reprezentanților unei anumite părți a societății maghiare”.

Universităţile pot părea instituţii fragile. Dar nu sunt. Temelia lor este construită din valori puternice, cum ar fi cunoaşterea, valori pe care oamenii le admiră indiferent de convingerile lor politice. Încercările de a reduce universităţile la tăcere sunt, până la urmă, imposibile, iar orice război împotriva lor este sortit eşecului de la început. În faţa acestui asalt asupra educaţiei, noi, de la MSM Romania, stăm alături de CEU”, se arată și într-un comunicat al  Maastricht School of Management Romania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Cum reacționează Simona Țăranu la avansurile fotbaliștilor. „Nu e mit e realitate”
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita