Video Efectul Schengen: Românii care se întorc acasă de Paște nu mai stau ore întregi la graniță
Data actualizării: Data publicării:
Foto: Captură video Digi24
Românii stabiliți în străinătate se întorc în aceste zile acasă pentru a petrece Paștele alături de familie. Mulți dintre ei au preferat avionul, însă un număr semnificativ a ales să călătorească cu mașina, pe cale terestră.
Este primul Paște în care românii simt efectele reale ale aderării României la spațiul Schengen cu frontierele aeriene, maritime și terestre. La punctele de trecere terestră a graniței din vestul țării, traficul rutier este mult mai lejer, fără cozile obișnuite din alți ani.
În anii trecuți, mulți români care preferau să petreacă sărbătorile pascale afară așteptau la graniță minute bune, în timp ce românii care se întorceau acasă pentru a petrece Paștele alături de cei dragi erau, de asemenea, supuși unor așteptări destul de îndelungate.
Un român venit din Germania a povestit că a ajuns mai rapid ca niciodată în Oradea, unde va petrece sărbătorile, potrivit jurnalistului Digi24 Bogdan Băcilă. Bucuros că nu a mai stat în vamă, a declarat că drumul său a fost mult mai relaxat.
Ca în fiecare an, străzile din orașele de graniță sunt pline de mașini înmatriculate în Germania, Austria sau Italia.
Polițiștii din județul Bihor au organizat o acțiune pe Calea Borșului pentru a sprijini șoferii obosiți care vin din străinătate. Cei care parcurg distanțe lungi primesc apă și cafea.
Este pentru prima dată în ultimii opt ani când Paștele catolic și cel ortodox sunt sărbătorite în aceeași zi.
România a intrat în Schengen cu graniţele terestre de la 1 ianuarie 2025, ceea ce înseamnă că țara noastră este un stat membru cu drepturi depline al spațiului european de liberă circulație, iar românii pot călători cu mașina peste hotare fără să mai piardă ore întregi la vamă.
De asemenea, România a intrat în spaţiul Schengen și cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime de pe 31 martie 2024.