Elena Arnăuțoiu, simbol al rezistenței comuniste, a murit la vârsta de 100 de ani

Data actualizării: Data publicării:
elena-arnautoiu
Simbolul rezistenţei anticomuniste, Elena Ion Arnăuţoiu, a murit la vârsta de 100 de ani, pe 30 iunie 2019.

Simbolul rezistenţei anticomuniste, Elena Arnăuţoiu, a murit la vârsta de 100 de ani, pe 30 iunie 2019. Sora liderilor grupării "Haiducii Muscelului", partizanii care au luptat cu regimul comunist în anii '50, a petrecut aproape 7 ani după gratii. Ani de chin şi de suferinţă în care oficialii vremii au făcut tot posibilul pentru ca "Haiducii Muscelului" şi rudele lor să ajungă în temniţele comuniste.

Născută în 1919, Elena Arnăuţoiu a povestit, mai ales după Revoluţie, despre faptele grupării anticomuniste Haiducii Muscelului, care s-a izolat în munții Făgărașului, de unde a sabotat deciziile regimului comunist.

Pentru implicarea în mişcarea de rezistenţă, alături de fraţii săi, a plătit cu libertatea, a dezvăluit eroina pentru Digi24.

Elena Ion Arnăiţoiu, sora eroului Toma Arnăuţoiu: „Am fost în celulă când ne-a arestat cu toate femeile care au fost în legătură cu ei. Erau soţiile preoţilor, învăţătorilor, ţărăncile care soţii lor au fost în legătură cu ei. Îmi aduc aminte că le luau la anchetă şi cum apăreau pe uşă cu fustele târâş, despletite şi plânse, bătute nenorocite... că a scos dosarul. Şi lua după dosar şi nu voiau să recunoască ce scria acolo în dosar. N-a vrut să recunoască. Şi le-a bătut, le-a chinuit.”

Grupul fraților Toma şi Petre Arnăuţoiu

Istoricii au consemnat sacrificiile haiducilor.

Dorin Dobrincu, istoric specializat în rezistenţa anticomunistă: „Fraţii Arnăuţoiu au intrat în mişcarea de rezistenţă, constituind de fapt împreună cu un locotenent colonel, Gheorghe Arsenescu, un grup în 1949, intitulat în diverse feluri, la început Haiducii Muscelului, după aceea Partizanii Libertăţii şi aşa mai departe. Activitatea acestui grup a fost spectaculoasă la început. Violentă, pentru că pe de o parte ei voiau să se opună în mod deschis comunismului, pe de altă parte securitatea, miliţia, în general sistemul comunist a reacţionat într-o manieră foarte violentă. Au fost ciocniri, au fost lupte în zonă, care s-au soldat cu victime.”

Elena Arnăuţoiu a rămas un simbol al luptei pentru libertate alături de haiducii care au ales să sacrifice totul, pentru se opune unui regim discreţionar. Spre finalul vieţii, eroina se întreba dacă nu cumva tot sacrifiul şi pierderile de vieţi omeneşti au fost în zadar.

Elena Ion Arnăiţoiu: „Pentru ce au murit, mamă, părinţii tăi şi fraţii tăi? Pentru ce au murit? Uite, mamă, ce e ţara asta. Că au murit prin închisori cei mai capabili oameni, care erau sprijinul regelui pe vremea aceea, după aceea alţii au plecat peste hotare să îşi câştige o existenţă şi alţii mor de foame în România, în ţara noastră bogată. Se poare? Pentru ce az murit, mamă? Mă doare sufletul acuma când văd că merg peste hotare intelectualii, chiar şi de aici din oraş am profesoare care spală bolnavii prin Italia, fac munci de astea josnice ca să câştige un ban şi toate muncesc că în ţara lor n-au unde munci.”

Elena Ion Arnăuțoiu, decorată de președintele Iohannis

În ultimii ani de viaţă, Elena Arnăuţoiu a fost decorată de preşedintele României cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, pentru curajul avut în lupta împotriva regimului comunist.

„Aș vrea să dedic această decorație părinţilor şi fraţilor mei. Nu le cunosc mormintele unde sunt nici astăzi. Ei merită cu prisosință această decorație. Aș vrea ca urmașii noștri să nu uite istoria și jertfa înaintașilor”, a spus Elena Ion Arnăuțoiu, în august 2016.

Citește și

Povestea luptătorilor din munți, spusă de sora lui Toma Arnăuțoiu

1990, Anul 0 | Ioana Arnăuțoiu, un destin de poveste

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Cine este Emanuel Pârvu, regizorul filmului “Trei kilometri până la capătul lumii”. Pelicula a fost inclusă...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Comunismul nu s-a terminat și nici nu poate să se termine niciodată
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(VIDEO) Un fragment de cometa a stralucit pe cerul Spaniei si al Portugaliei. "A fost ca in filme"