A fost semnat contractul de achiziție a 32 de avioane F-16 din Norvegia. Când vor ajunge primele aeronave

Data publicării:
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale au semnat, vineri, la sediul Romtehnica, contractul de achiziţie a 32 de avioane F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei, în valoare de peste 380 de milioane de euro, informează un comunicat al MApN.

Instituţia militară a convenit cu reprezentanţii norvegieni contractul de achiziţie a 32 de avioane F-16 în configuraţia M6.5.2, motoare de rezervă şi suport logistic. Valoarea contractului semnat cu Guvernul Regatului Norvegiei este de 388 milioane euro şi se va derula pe o perioadă de trei ani, primele aeronave urmând să fie livrate spre sfârşitul anului 2023.

Contractul se derulează cu sprijinul Guvernului Statelor Unite ale Americii, în acest sens Guvernul României a transmis scrisoarea de tip „Letter of request” adresată Guvernului SUA pentru care se anticipează primirea unui răspuns până la sfârşitul anului.

Avioanele vor fi livrate României în stare operaţională, cu o resursă disponibilă care va permite operarea acestora de către Forţele Aeriene Române pentru o perioadă de minim 10 ani, respectiv pe durata perioadei de tranziţie la avioanele de generaţia a V-a.

Achiziţia celor 32 de avioane de la Guvernul Regatului Norvegiei reprezintă, în fapt, un transfer de capabilitate între două state membre ale NATO, pentru creşterea capacităţii de apărare a României şi asigurarea contribuţiei naţionale la apărarea colectivă în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, potrivit Agepres.

MApN a obţinut, în decembrie 2021, aprobarea Parlamentului României pentru iniţierea procedurilor de achiziţie şi derulării acestora.

În prezent, Forţele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configuraţie M5.2R, care vor fi modernizate la configuraţia M6.6, achiziţionate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Misiunile specifice Serviciului de Luptă Permanent - Poliţie Aeriană (SLP-PA) sunt executate cu aeronave F-16 şi MiG-21 LanceR, însă folosirea acestora din urmă este o soluţie pe termen scurt (un an).

Scoaterea graduală din serviciu a avioanelor MiG-21 LanceR şi necesitatea executării în regim permanent a Serviciului de Luptă - Poliţie Aeriană cu avioane F-16, coroborate cu evoluţia mediului de securitate regional, au determinat nevoia identificării unei soluţii care să permită apărarea spaţiului aerian al României cu avioane F-16 şi executarea SLP-PA cu avioane F-16, conform angajamentelor asumate faţă de NATO.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Comunismul nu s-a terminat și nici nu poate să se termine niciodată
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(VIDEO) Un fragment de cometa a stralucit pe cerul Spaniei si al Portugaliei. "A fost ca in filme"