Audieri în Parlament în scandalul PanamaPapers

Data publicării:
parlament digi

Deputaţii vor să afle în ce măsură statul român poate controla tranzacţiile din paradisurile fiscale. La audierile din Comisia de buget au fost invitaţi preşedintele Oficiului de Combatere a Spălării Banilor şi şeful ANAF.

„Sunt persoane care au înfiinţat firme în Panama şi multe tranzacţii le-au derulat pe acolo şi Fiscul sunt convins că nu ştia. În momentul în care nu plăteşti impozit în România înseamnă că ai făcut evaziune fiscală”, a declarat deputatul PNL Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru al Finanţelor.

Peste 100 de români bogaţi şi-au ascuns banii în paradisuri fiscale, potrivit dezvăluirilor PanamaPapers.

Ioana Petrescu, fost ministru al Finanţelor, acuză autorităţile române că nu au declanşat nicio anchetă. Aceasta spune că de vină ar fi Anca Dragu, actualul ministru al Finanţelor. Într-un mesaj pe Facebook, Ioana Petrescu a scris: "E cam greu să te declari luptător împotriva marii evaziuni când ai chiar în conducerea ministerului oameni care au avut off-shoruri". Este o trimitere catre secretarul de stat Gabriel Biriș. Potrivit declarației de avere, acesta era acționar, la sfârşitul anului trecut, la două firme din Cipru, ţară cu regim fiscal relaxat.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a refuzat să comenteze acuzaţiile Ioanei Petrescu.

„Nu ştiu de această critică şi nici nu este ceea ce m-ar interesa în acest moment. Sunt persoane care şi-au expus declaraţiile de avere şi toate interesele, de aici încolo orice critică este binevenită dar nu răspund la ea”, a spus Dan Suciu.

Fiscul a anunţat încă de ieri că face o anchetă, după dezvăluirile PanamaPapers. „ANAF a inițiat un grup de lucru interdepartamental pentru verificarea implicațiilor fiscale ale informațiilor publicate prin proiectul de investigație jurnalistică PanamaPapers. Sunt alocate resurse pentru analiza datelor provenite din surse deschise, referitoare la identitatea persoanelor fizice și juridice, și corelarea acestora cu cele existente în bazele de date specifice, referitoare la conturi deținute, participații în firme, tranzacții interne sau internaționale”, se arată în comunicatul ANAF.

Pe de altă parte, oficialii BNR cred că este necesară o reglementare la nivel mondial în privinţa acestui gen de evaziune fiscală, desfăşurată prin off-sore-uri şi paradisuri fiscale.

Nu vor transparenţă, nu raportează, nu asigură schimburi de informaţii. Până într-un moment când G7, G20, OECD, FMI şi aşa mai departe vor lua deciziile necesare, mai ferme, în vederea asigurării transparenţei şi unui tratament fiscal egal pentru toţi cetăţenii”, a spus prim-viceguvernatoprul Băncii Naţionale, Florin Georgescu.

În vara anului viitor va intra în vigoare un tratat european de liber schimb de date fiscale între 52 de ţări, inclusiv paradisuri fiscale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita