Camerele de monitorizare mai au nevoie și de o lege pentru a fi eficiente

Data publicării:
Capture

Aceste imagini surprinse de camerele de supraveghere i-au fost utile doar poliţistului aflat în intersecţie. Era acuzat de şoferul imprudent că i-ar fi făcut semn să se încadreze greşit. În realitate, imaginile arată că omul legii nu avea nicio vină.

În intersecţiile din Bucureşti sunt peste o mie de astfel de camere de monitorizare trafic administrate de Poliţia Locală sau de Primăriile de sector.

Aceasta este doar una dintre intersecţiile în care sunt foarte multe camere de supraveghere. Imaginile sunt atent monitorizate în dispecerat. Sunt văzute toate mişcările pietonilor sau ale şoferilor doar că imaginile nu sunt folosite la adevărata lor valoare”, relatează Cristian Popa, Reporter Digi24.

În Spania, de exemplu, dispecerii analizează imaginile. Când constată vreo infracţiune, completează direct procesul verbal şi îl trimit prin poştă vinovatului. La noi, imaginile surprinse de camerele de supraveghere au doar rol consultativ.

În România, în momentul de faţă, nu poţi să constaţi o contravenţie la regimul rutier decât prin propriile simţuri. Ele pot fi folosite la nivel de informaţie, pot fi invitaţi acei conducători auto dar doar atenţionaţi sau avertizaţi verbal şi atât, atât timp cât legea nu permite”, spune Dumitru Coarnă, lider sindicat SNPPC.

Concret, degeaba se vede pe imagini că şoferii trec pe culoarea roşie a semaforului sau că întorc neregulementar. Câtă vreme abaterea nu a fost observată de un poliţist, la faţa locului, făptaşul scapă nepedepsit.

O iniţiativă legislativă la nivel de Guvern, la nivel de MAI, care să modifice regimul contravenţional, ordonanţa 2 şi ordonanţa 195 care îmi reglementează circulaţia rutieră şi să creeze această posibilitate juridică la câteva tipuri de contravenţii”, propune Dumitru Coarnă.

„Sunt foarte mulţi care trec pe roşu sunt foarte mulţi care taie intersecţia pe unde nu trebuie ar fi foarte bine” spune un șofer bucureștean.

În Spania, pe lângă un trafic mai sigur, camerele de supraveghere aduc şi sume importante bugetelor locale.

Cea mai profitabilă cameră de supraveghere a traficului care aparţine primăriei Madrid se află aici în zona centrală a Madridului. Este o stradă rezevată doar rezidenţilor. 47.757 de şoferi au ignorat acest semn de-a lungul anului trecut şi au fost amendaţi cu câte 90 de euro iar primăria a încasat în total 876.429 de euro din amenzi”, relatează Ciprian Bălțoiu, corespondent Digi24 în Spania.

De la începutul anului, poliţiştii rutieri din Capitală au dat aproape 20.000 de amenzi pentru parcări ilegale sau infracţiuni în trafic. Pentru toate a fost nevoie de prezenţa fizică a unui agent la locul faptei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...