Marian Popescu: Scriu cărţi ştiinţifice în închisoare oameni care nu au călcat în bibliotecă cu două generaţii în urmă

Data publicării:
gratii inchisoare detentie sursa foto digi24

  

Întrebat de Florin Negruțiu, moderatorul emisiunii 24 de minute, cum funcționează sistemul de publicare a cărților din penitenciar, Marian Popescu a spus că a cerut explicații în acest sens. „Noi am cerut explicații Direcției penitenciarelor. Direcția ne-a răspuns prompt spunând că deținuții au dreptul la pachete. Și că pachetele ar rezolva redactarea, scrierea unei lucrări științifice”, a spus șeful Comisiei de Etică de la Universitatea din București.

Noi – Universitatea din București - am cerut ca legislația să fie revizuită pentru că este rușinos ca ideea de lucrare științifică să fie asociată cu o facilitate nemeritată pentru cineva lipsit de libertate. Știm foarte bine că domnii aceia, care au scris lucrări științifice – și încă în ce ritm! Nu trecea luna și apărea lucrarea științifică - sunt oameni care nu au călcat în bibliotecă probabil nici cu două generații în urmă. Vorbesc de arborele genealogic. Oamenii ăștia, dintr-odată, primesc pentru fiecare lucrare științifică - girată de cine? De Direcţia penitenciarelor practic, ei dau avizul, prin comisia specială de eliberare condiționată - primesc 30 de zile de reducere a pedepsei. Și cu ceilalți deținuți ce se întâmplă? Au și ei drepturi la fel de ostentative? Primesc reduceri ale pedepsei pentru buna conduită?”, a mai spus Marian Popescu.

El mai spune că cei care scriu cărțile deținuților sunt complici la înșelăciune. Regulamentul penitenciarului cere deținutului să contacteze pe cineva din mediul academic care să dea o recomandare că lucrarea aceea și subiectul sunt științifice. Aici probabil că se petrece o tranzacție. Eu nu văd cum și de ce un cadru didactic să fie atât de interesat să gireze un deținut cu care, aparent, nu ar avea nicio legătură. Asta nu înseamnă că deținutul nu are drepturile consfințite de lege. Dar să o facă cu mintea și cu mâna lui. Dacă e în stare să scrie o lucrare, să o scrie. Cum e posibil ca, în cinci luni de zile să scrii patru lucrări - de fapt, ele sunt cam broșurele - la o editură care este acreditată de Consiliul Național al Cercetării Științifice ca publicând lucrări științifice? Nu mai înțelegi nimic! Ce se întâmplă cu aceste structuri care au tangență cu sistemul educațional sau sunt chiar în sistemul educațional în legătură cu defectele cărora nimeni pare să nu se pronunțe?”, a mai spus profesorul Marian Popescu.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Chris Pratt, devastat de moartea dublurii sale. Cascatorul Tony McFarr a fost găsit mort în casă: „A fost o...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...