Presa britanică denigrează din nou românii

Data publicării:
2803 20london-57318

O situaţie pe care ambasadorul român la Londra a taxat-o ca instigare la xenofobie. Ion Jinga a încercat din nou, într-un interviu acordat BBC Radio 5 de data aceasta, să-i convingă pe englezi că Marea Britanie nu va fi invadată de români după 1 ianuarie 2014.

În articolul intitulat Bomba cu ceas, jurnaliştii britanici avertizează populaţia că din 2014, când se ridică restricţiile de pe piaţa muncii, românii vor da buzna în Marea Britanie şi vor aduce cu ei bacteria care provoacă tuberculoza.

Pentru a fi şi mai convingători, câțiva jurnalişti de la The Sun au venit la Bucureşti şi s-au interesat de condiţiile în care sunt trataţi bolnavii de tuberculoză. Englezii spun că sărăcia şi sistemul medical deficitar din ţara noastră au transformat România în capitala tuberculozei în Europa. Ei pomenesc de tuberculoză, o boală pulmonară care răpeşte anual sute de vieţi în România şi compară situaţia din cele două ţări.

„În România, există între 30.000-35.000 de pacienţi cu TBC şi aproximativ 1.000 de cazuri noi diagnosticate cu tuberculoză rezistentă la tratament. Multe dintre persoanele infectate circulă liber şi multe sunt nediagnosticate. Prin comparaţie, Marea Britanie a avut doar 58 de cazuri rezistente la medicamente în 2009, ajungând la 81 în 2011, în timp ce 24 de cazuri au fost constatate în ultimii doi ani”, notează thesun.co. uk

Ambasadorul României în Marea Britanie încearcă să liniştească spiritele şi dă asigurări că românii nu vor invada Regatul după 2014.

„Aceste articole vorbesc despre hoarde de infractori, despre valuri de găști care vor inunda străzile din Marea Britanie. Nu e nimic adevărat, nu există nicio dovadă că după ce Uniunea Europeană s-a mărit ar fi crescut și rata infracțiunilor în Londra”, spune Ioan Jinga, ambasadorul României în Regatul Unit.

Premierul britanic, David Cameron, a anunţat săptămâna aceasta un set de măsuri menite să stopeze imigraţia. Printre acestea, restrângerea accesului imigranţilor la locuinţele sociale, la sistemul public de sănătate şi la ajutorul pentru şomaj, dublarea amenzilor pentru angajatorii ce oferă de lucru imigranţilor ilegali şi amendarea inclusiv a proprietarilor care cazează astfel de persoane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri