PROPUNERE. Fondurile europene, gestionate de firme private

Data publicării:
14112012 20fonduri-33450

Fondurile europene sunt acum administrate de autorităţi de management ale statului şi de organisme intermediare, aflate în subordinea fiecărui minister. Însă, o parte dintre atribuţii ar putea fi transferate firmelor private.

E rezultatul unui sistem neperformant, incapabil din punctul de vedere al practicii comunitare, să îndeplinească aceste condiţionalităţi”, este de părere Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene.

Spre exemplu, în Italia, băncile sunt cele care intermediază derularea contractelor finanţate cu bani comunitari. Şi aici ar putea apărea însă riscuri.

Au în acelaşi timp interesul de a da credite şi în acelaşi timp ar fi tentate mai degrabă să arunce riscurile tot pe partea de finanţare publică şi să îşi reducă riscurile”, a afirmat Marian Stoian, consultant fonduri europene.

O altă soluţie ar fi ca statul să apeleze la companii de consultanţă.

Nu numai la evaluarea proiectelor, nu numai la implementarea lor, inclusiv la monitorizarea, controlul proiectelor, gândirea lor, asistenţă tehnică încât ei să îşi crească această capacitate”, a declarat Marian Dobrilă, consultant fonduri europene.

Rezultatul - proceduri mai simple care vor duce la creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene.

Autorităţile vor avea doar sarcina de verificare. Una e să faci o mie de vizite în teritoriu, alta e să verifici hârtiile care s-au întocmit cu ocazia acestor vizite”, a mai completat Dobrilă.

Din cele circa 35 de miliarde de euro puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, am reuşit să folosim doar 10% din acesti bani. În plus, din cauza suspiciunilor de fraudă, România riscă să returneze peste 780 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri