Proteste la Carei, unde președinta Ungariei, Katalin Novak, participă la dezvelirea bustului unui poet maghiar

Data publicării:
Președinta Ungariei, Katalin Novak, se află într-o vizită privată în România.
Președinta Ungariei, Katalin Novak, a fost huiduită în timp ce se afla într-o vizită privată în România. Foto: Facebook/Katalin Novak

Proteste la Carei față de vizita președintei Ungariei. Katalin Novak participă la dezvelirea bustului poetului maghiar Kolcsey Ferenc, într-un eveniment organizat de Primăria Carei. Vizita șefei statului vecin este una privată, dar protestatarii spun că prezența lui Novak este o sfidare la adresa statului român, scrie presa locală.

Pe lângă zeci de localnici, la protest participă și două asociații naționaliste și membri ai partidului AUR, potrivit presasm.ro.

Atmosfera a fost una tensionată, iar discuțiile dintre protestatari și forțele de ordine au început încă înainte de debutul oficial al ceremoniei de dezvelire a bustului lui Kölcsey Ferenc.

Pentru a evita escaladarea tensiunilor, autoritățile locale au făcut apel la calm. Ca să evite orice posibilă confruntare directă, forțele Inspectoratului Județean de Jandarmi și cele al Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare au montat garduri de protecție.

Vizita lui Novak Katalin este una privată, au precizat autoritățile sătmărene. Cu toate astea, protestatarii spun că prezența șefei statului vecin la dezvelirea bustului din fața Primăriei Carei este un afront adus autorității statului român.

Protestatarii au venit cu pancarte pe care era scris: „Ceva este etern: Transilvania pământ românesc” și „Aici e România. E țara noastră!”. La sosire, președintele Novak Katalin a fost huiduită de protestatari, care au strigat „Pleacă!”.

Amplasarea bustului a fost votată în urmă cu circa un an de către consilierii locali din Carei. Kölcsey Ferenc a fost un poet, om politic din secolul XIX, autorul imnului Ungariei. Acesta s-a născut pe 8 august 1790, în localitatea Săuca, Comitatul Sătmar şi a murit pe 24 august 1838, în localitatea Szatmarcseke (Ungaria).

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri