Statutul parlamentarilor este neconstituţional. Crin Antonescu: Parlamentarii nu sunt funcţionari publici. Sunt altceva

Data publicării:
ccr 20curtea 20constitutionala 20ciocanel 20ccr 20ro-51664

Actualizare 15:00Judecătorii CCR au stabilit, după cinci ore de dezbatere, că două prevederi din Statutul parlamentarilor sunt neconstituţionale. Decizia este definitivă și general obligatorie.

Astfel, judecătorii au constatat că punctele 3 şi 14 din articolul 1 din statut nu sunt în acord cu legea fundamentală, întrucât prevăd un termen de 45 de zile în care parlamentarii găsiţi incompatibili sau în conflict de interese pot ataca la instanţa de contencios administrativ raportul Agenţiei Naţionale de Integritate.

Proiectul de statut se va întoarce în Parlament pentru punerea în acord a celor două reglementări cu legea fundamentală.

Decizia la CCR s-a luat cu opt voturi pentru şi unul împotrivă.

Crin Antonescu: Parlamentarii nu sunt funcţionari publici. Sunt altceva. Nu putem nici lua accepţiunea perfectei egalităţi, pentru că atunci nu am mai avea demnităţi în stat

Crin Antonescu a făcut primele declaraţii după anunţul CCR: „Mai avem foarte mult de discutat. Noi, cei care am votat amendamentul domnului Chiuariu, am pornit de la ideea că între parlamentari şi funcţionari publici există o diferenţă. Mare. Cu alte cuvinte, parlamentarii nu sunt funcţionari publici. Sunt altceva.

Asta nu înseamnă sau nu a însemnat în gândirea noastră, în intenţia noastră, că parlamentarii sunt deasupra legii, numai că nu putem nici lua accepţiunea perfectei egalităţi, pentru că atunci nu am mai avea demnităţi în stat. Atunci am putea să punem problema că preşedintele ar fi putut fi anchetat deşi era preşedinte, în fiecare zi, atunci am putea pune problema că fiecare dintre cetăţenii României poate să angajeze România şi să semneze tratate internaţionale”, susţine preşedintele Senatului, liberalul Crin Antonescu.

Am ajunge într-o chestiune care dizolvă orice formă de organizare şi, în sensul acesta, repet, parlamentarii nu au fost şi nu sunt funcţionari publici. Deci argumentul sau comparaţia cu funcţionarii publici, din punctul nostru de vedere, nu stă-n picioare. Da, asta este concepţia noastră, asta este partea de pe care am gândit atunci când am votat acest amendament. Decizia CCR este altceva şi ea este obligatorie.

Statutul parlamentarilor a fost adoptat cu 298 de voturi pentru şi 101 împotrivă

Curtea Constituţională a dezbătut miercuri sesizarea Partidului Democrat Liberal şi a Partidului Poporului (PPDD) de neconstituţionalitate a modificărilor aduse Statutului parlamentarilor referitoare la majorarea de la 15 la 45 de zile a termenului în care un ales poate contesta un raport al ANI în cazul unei decizii de incompatibilitate.

Grupurile parlamentare ale PDL au decis să conteste la Curtea Constituţională statutul deputaţilor şi senatorilor, pe motiv că prevederile votate miercuri de plen au „mari defecte de constituţionalitate”, a anunţat senatorul Mihai Răzvan Ungureanu.

Statutul parlamentarilor a fost adoptat cu 298 de voturi pentru, 36 de abţineri din partea UDMR şi 101 voturi împotrivă. Partidul Democrat Liberal a fost cel care s-a opus, ei respingând statutul şi în prima formă.

45 de zile în loc de 15

Prevederea referitoare la incompatibilitate a fost motivul pentru care preşedintele Traian Băsescu a trimis Statutul aleşilor înapoi în Parlament pentru reanalizare.

Iniţial, în statut se prevedea că un senator sau un deputat are la dispoziţie 15 zile să atace în instanţă decizia inspectorilor de integritate. În caz contrar, şi-ar fi pierdut automat calitatea de parlamentar. Ulterior, liberalii au propus ca un parlamentar care nu atacă decizia să rămână în funcţie.

Ulterior, social democraţii şi liberalii au discutat acest aspect în cadrul unei întâlniri şi au căzut de acord asupra prelungirii de la 15 zile la 45 de zile a termenului în care parlamentarii pot ataca decizia ANI. Dacă aceasta nu este contestată în instanţă, parlamentarul găsit incompatibil îşi va pierde automat funcţia.

Cererea preşedintelui şi discuţiile de după

Pe 4 februarie, preşedintele Traian Băsescu a retrimis statutul senatorilor şi deputaţilor în dezbatere, motivând că un parlamentar incompatibil poate, practic, să îşi păstreze funcţia în baza noilor prevederi. În cererea de reexaminare a legii, şeful statului cere legislativului să rezolve această problemă şi să dea Agenţiei Naţionale de Integritate puterea necesară aşa încât, dacă un parlamentar este declarat incompatibil, acesta să îşi piardă imediat funcţia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Primul medicament pentru regenerarea dinților, aprobat pentru teste pe oameni
Digi FM
Dan Negru a dezvăluit pe cine ar vota să conducă Bucureștiul: „Le-a făcut pe toate în doi ani! A scris și...
Pro FM
Taylor Swift, după zvonurile potrivit cărora Lady Gaga ar fi însărcinată: „E iresponsabil să comentezi despre...
Film Now
Jennifer Lopez dezminte zvonurile despre divorț și neagă faptul că ar avea probleme în căsnicie: „Există...
Adevarul
A fost descoperită cauza majoră a bolii inflamatorii intestinale
Newsweek
VIDEO Nave de război și submarine ale Rusiei, la doar 450 km de SUA. De ce apar în poziție de luptă?
Digi FM
VIDEO Cum să prevenim burnout-ul: Andreea Raicu dezvăluie secretele echilibrului între muncă și viața...
Digi World
Semnul de pe unghii pe care nu trebuie să-l ignori: "Ar putea fi o formă gravă de cancer de piele"
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Martin Lawrence, despre motivul pentru care a refuzat oferta lui Jackie Chan de a juca alături de el în Rush...
UTV
Brasov, Cluj-Napoca si Sibiu, in topul oraselor in care oamenii ar alege sa se mute, arata un studiu realizat...