Video Experiment. O echipă Digi24 a cumpărat mai multe produse și servicii pentru a vedea dacă primește bon fiscal: „Bat 5 lei pe bon?”

Data publicării:
reporter digi24 cu camera ascunsa intr-un magazin
Bonul fiscal, scump la vedere. Foto: Captură Digi24

În anul în care statul caută să adune mai mulți bani la buget, iar politicienii vorbesc despre posibilitatea introducerii de noi taxe, bonul fiscal rămâne în continuare scump la vedere. O echipă Digi24 a cumpărat mai multe produse și servicii obișnuite și a observat că statul pierde aproximativ 16% din bani doar pentru ca nu încasează taxa pe valoare adăugată.

Președintele ANAF știe problema și estimează un deficit de încasare de TVA de 6 miliarde de euro anual. Mai mult, sectoare precum serviciile din domeniul auto sau comercializarea de produse agro-alimentare sunt văzute cu risc ridicat de evaziune fiscală.

Silvian Trandafir, jurnalist Digi24: Încercăm astăzi să vedem câți bani pierde statul din cauza evaziunii fiscale în urma unor cumpărături făcute de un singur om.

Prima oprire a fost la o florărie.

- Bună ziua! Vreau pentru o colegă, de ziua ei, un buchet de flori. Trei trandafiri roșii. Cât a făcut?

- 30 de lei.

- Mulțumim! 

Silvian Trandafir, jurnalist Digi24: Trei trandafiri, 30 de lei, nu am primit bon. Mergem să facem următoarea achiziție. Ne-am oprit la o patiserie de la marginea Bucureștiului. Nici aici nu am primit bon fiscal.

- Bună ziua! Două plăcinte.

- 8 lei.

-Vă mulțumesc!

Un alt vânzător a părut că introduce tranzacția în casă, însă noi nu am primit niciun bon fiscal.

- Bună ziua!

- 6 lei. 

Silvian Trandafir, jurnalist Digi24: La oprirea de la vulcanizare, nu am mai așteptat să vedem dacă primim sau nu bon fiscal, ci l-am cerut noi, spre uimirea angajatului care s-a gândit mult până să ne răspundă.

- Îmi poți da un bon, te rog? E pe firmă și trebuie să-l arat... Sau o foaie cu ștampilă, ceva... Dacă poți...

- Îți dau bon. Bat 5 lei pe bon?

- Mulțumesc!

Silvian Trandafir - jurnalist Digi24: La finalul experimentului noi avem cheltuiți 54 de lei. Am dat 30 de lei pe flori, am dat 10 lei pe serviciile de la vulcanizare, 8 lei pe produsele de la patiserie și 6 lei pe produsele de la magazinul mixt.

Cât a pierdut statul la o cheltuială de 54 de lei

La un calcul rapid, statul pierde 9 lei doar din TVA-ul pentru produsele pe care noi le-am cumpărat fără bon. Poate nu pare mult, dar trebuie să ne gândim că pierderea este aproape 16% din suma totală cheltuită.

Dan Manolescu, consultant fiscal: Dacă discutăm de partea de contravenții, avem prevederi TAIE care stabilesc amenzi între 300 și 20.000 de mii de lei în funcție de sumele găsite în casa fără emitere de bon fiscal. Dacă lucrurile se duc însă spre evaziune și se constată că a fost o fraudă continuă, atunci discutăm de dosar penal.

În România, la finalul lunii mai, în baza de date a Fiscului erau conectate aproximativ 600 de mii de case de marcat.

Șeful ANAF estimează că statul nu reușește să încaseze într-un an TVA în valoare de circa 6 miliarde de euro. Datele Comisiei Europene arată că la nivelul anului 2019, bugetul României nu colecta peste o treime din TVA.  În topul domeniilor cu risc de evaziune fiscală se află comerțul cu autovehicule, cel electronic, construcțiile, comerțul cu produse alimentare și servicii din domeniul auto.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri