Live Text „Ține-te bine, ăsta a nimerit. Mamă!” Încă un atac rusesc la granița României. Portul Chilia, lovit pentru prima dată de dronele ruse

Data actualizării: Data publicării:
373059003_3485708355090802_3526386694333699717_n
Atacul a avut loc în jurul orei 3 noaptea. Foto: Captură Digi24

Suntem în ziua 560 a războiului pe scară largă declanșat de Rusia în Ucraina. Noi bombardamente rusești au avut loc la granița României. Sunt distrugeri și morți în districtul Izmail, anunță ucrainenii. Un angajat al unei întreprinderi agricole a fost ucis și au fost avariate infrastructura portuară și agricolă, spune guvernatorul regiunii, Oleg Kiper, potrivit The Guardian. Miercuri dimineață, Rusia a lansat un atac masiv cu rachete asupra Kievului, scrie Reuters. Șeful administraţiei militare din capitala Ucrainei, Serhiy Popko, a declarat că sistemele de apărare antiaeriană ale ţării au doborât toate rachetele înainte ca acestea să ajungă la ţinte.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Blinken şi Kuleba s-au dus să mănânce la un McDonald's din Kiev

ACTUALIZARE 23.22 Aflat într-o vizită pentru a consolida sprijinul SUA pentru Ucraina, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, s-a oprit miercuri la un McDonald's din Kiev împreună cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, iar cei doi diplomaţi au făcut, în prezenţa reporterilor, glume despre mahmureală. Antony Blinken a mâncat o porție de cartofi prăjiți, iar Dmitro Kuleba și-a comandat o plăcintă cu vișine, transmite news.ro.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Citește mai multe AICI

SUA acordă Ucrainei un nou ajutor de peste un miliard de dolari

ACTUALIZARE 23:20 Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, aflat într-o vizită surpriză la Kiev, a anunţat miercuri un nou ajutor din partea ţării sale către Ucraina "în valoare totală de peste un miliard de dolari" pentru a face faţă invaziei ruse, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Statele Unite s-au angajat să ofere Ucrainei mijloacele de a-şi scrie propriul viitor (...). Astăzi, anunţăm un nou ajutor în valoare totală de peste un miliard de dolari", a spus el.

Secretarul de stat al SUA a apreciat, de asemenea, că noul ajutor american de un miliard de dolari va permite să ia amploare contraofensiva ucraineană împotriva Rusiei.

"Progresele în ceea ce priveşte contraofensiva în curs s-au accelerat în ultimele săptămâni şi acest nou ajutor îi va da un nou impuls", a subliniat responsabilul american.

La rândul său, ministrul ucrainean de Afaceri Externe Dmitro Kuleba i-a reamintit omologul său american că ajutorul SUA pentru ţara sa nu este un act de "caritate", ci ajută "la înfrânarea agresiunii ruse".

"Ajutorul american nu este un act de caritate. Astăzi, datorită partenerilor noştri, Ucraina înfrânează agresiunea rusă. Nu vom cere niciodată desfăşurarea de trupe americane în Ucraina", a precizat şeful diplomaţiei ucrainene.

UE şi SUA condamnă atacul Rusiei împotriva unei pieţe din estul Ucrainei

ACTUALIZARE 21:40 Casa Albă şi Uniunea Europeană au condamnat miercuri cele mai recente „atacuri brutale” ale Rusiei împotriva Ucrainei, printre care un bombardament asupra unei pieţe în estul acestei ţări, soldat cu cel puţin 17 morţi, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Aceste atacuri brutale ale Rusiei subliniază necesitatea de a susţine în continuare poporul ucrainean în apărarea teritoriului său”, a declarat purtătoarea de cuvânt a preşedintelui american Joe Biden, Karine Jean-Pierre.

La rândul său, UE a condamnat atacul „barbar” şi „plin de ură” întreprins de Rusia.

„Rusia continuă să terorizeze populaţia civilă din Ucraina. Atacurile intenţionate împotriva civililor sunt crime de război. Toţi cei care au dat ordinul, autorii şi complicii acestor atrocităţi vor trebui să dea socoteală”, a afirmat un purtător de cuvânt al UE într-un comunicat. 

SUA vor furniza Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit, anunţă Pentagonul

ACTUALIZARE 21:20 SUA vor furniza Ucrainei muniţii ce conţin uraniu sărăcit, eficiente împotriva tancurilor şi vehiculelor blindate, a anunţat miercuri Pentagonul, informează AFP, potrivit Agerpres.

Muniţiile de 120 mm sunt destinate tancurilor de luptă americane Abrams, promise Kievului în cadrul unei noi tranşe de ajutor militar, în valoare de 175 de milioane de dolari, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

SUA, care conduc o coaliţie internaţională în sprijinul Ucrainei, au promis în total aproape 43 de miliarde de dolari ajutor militar pentru Kiev, de la declanşarea conflictului, în februarie 2022.

Marea Britanie a trimis deja muniţie cu uraniu sărăcit în Ucraina, la începutul acestui an, stârnind critici din partea Moscovei, care a apreciat că acest pas constituie o „agravare serioasă” a conflictului.

Acest anunţ al Pentagonului intervine în timp ce armata ucraineană desfăşoară o contraofensivă împotriva Rusiei. Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, aflat miercuri în vizită la Kiev, a apreciat că această contraofensivă înregistrează progrese „foarte încurajatoare”.

Uraniul sărăcit este un produs secundar al procesului de îmbogăţire a uraniului, fiind cu circa 60% mai puţin radioactiv decât uraniul natural.

Utilizarea acestui tip de muniţie nu este interzisă de legislaţia internaţională. Multe armate - în special cea americană şi cea rusă - au în dotare astfel de obuze, care au fost folosite de SUA în ambele războaie din Golf - în 1991 şi 2003 - şi în fosta Iugoslavie în deceniul 1990.

Pentagonul a recunoscut că a recurs la obuze cu uraniu sărăcit de două ori, în 2015, în operaţiuni din Siria împotriva grupării Statul Islamic.

Şefa diplomaţiei germane: Bombardamentul rus asupra unei pieţe din Ucraina este un „atac împotriva umanităţii”

ACTUALIZARE 20:50 Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a condamnat miercuri războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, calificându-l drept inuman, după un bombardament care s-a soldat cu cel puţin 17 morţi, asupra unei pieţe din estul teritoriului ucrainean, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Acest atac brutal împotriva unor persoane nevinovate care îşi făceau în mod paşnic cumpărăturile într-o piaţă arată clar că războiul de agresiune rus este un atac împotriva dreptului internaţional şi a umanităţii”, a scris Baerbock pe platforma X (fostă Twitter).

Cel puţin 17 persoane au fost ucise şi alte 28 au fost rănite miercuri într-un bombardament rusesc care a lovit o piaţă din localitatea ucraineană Kostiantînivka, situată la circa 30 de kilometri de oraşul Bahmut, cucerit în luna mai de trupele ruse după zece luni de lupte grele, dar unde acum trupele ucrainene sunt în ofensivă şi atacă pe flancuri.

Locaţii civile din localităţi ucrainene au fost adesea lovite de rachete sau obuze ruseşti de când Rusia a lansat războiul anul trecut, dar Moscova a negat de fiecare dată că loveşte ţinte civile, afirmând că atacă numai ţinte care sunt legate într-un mod sau altul de infrastructuri militare.

SUA văd progrese „foarte încurajatoare” în contraofensiva Ucrainei

ACTUALIZARE 20:00 Statele Unite ale Americii văd progrese „foarte încurajatoare” în contraofensiva pe care Ucraina o desfăşoară în prezent împotriva Rusiei pentru eliberarea teritoriilor sale, a declarat miercuri secretarul de stat american, Antony Blinken, în vizită la Kiev, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Se văd foarte clar progrese importante ce sunt făcute în prezent în contraofensivă şi aceasta este foarte, foarte încurajator”, a apreciat Blinken, în timpul întrevederii sale cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

La rândul său, Zelenski a atenţionat, în timpul discuţiilor sale cu Blinken, că va urma o „iarnă dificilă”.

„Ne aşteaptă o iarnă dificilă. Însă noi suntem bucuroşi că nu o vom înfrunta singuri. O vom face împreună cu partenerii noştri”, a declarat Zelenski, mulţumindu-le SUA pentru ajutorul lor în sectorul energetic, vizat de bombardamente ruse sistematice în ultimul an.

Primele declarații ale lui Rustem Umerov, noul ministru ucrainean al Apărării

ACTUALIZARE 17:45 Noul ministru ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a promis să recâştige controlul asupra „fiecărui centimetru” de pământ ucrainean luat de Rusia şi să îi aducă acasă pe toţi cei aflaţi în captivitate, transmite CNN.

El a spus că va „face tot posibilul și imposibilul pentru victoria Ucrainei – când va fi eliberat fiecare centimetru din țară și fiecare dintre oameni”.

„Cu siguranță îi vom întoarce pe toți cei care, din păcate, sunt temporar în captivitate. Toți, copii, prizonieri de război, deținuți politici, civili”, a spus Umerov.

Volodimir Zelenski a mulţumit ţărilor europene pentru sprijin la Summitul Iniţiativei celor 3 Mări

ACTUALIZARE 17:20 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut miercuri o intervenţie online la Summitul Iniţiativei celor 3 Mări, de la Palatul Cotroceni. Liderul Ucrainei a mulţumit ţărilor europene pentru sprijin şi a arătat că numai astăzi bombardamentele ruse au omorât 16 oameni într-o mică localitate, în Donețk şi peste 20 de oameni au fost răniţi.

„Vă rog să luaţi notă că orice fel de restricţie a exporturilor ucrainene nu face decât să sporească suferinţele şi distrugerile cauzate de agresiunea rusă. Mulţumesc pentru invitaţie şi pentru atenţia acordată Ucrainei. Mă bucur să pot participa la acest Summit, dragi prieteni. În legătură cu acele fragmente găsite în România, au avut loc atacuri asupra infrastructurii noastre, am avut şi victime. Aceste consecinţe ale atacurilor asupra Chiliei, Reni-ului, Izmail-ului, acelor oraşe, ce să vă spun, gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi reuşit, dacă Putin ar fi reuşit să pună piciorul în Ucraina. Asta este ce s-ar fi întâmplat, asta plănuia”, a spus Zelenski.

El a continuat: „În trecut, ne-am aflat practic într-o perioadă de captivitate, din cauza unei lipse de solidaritate. 24 februarie a schimbat totul, am reuşit cu toţii să dăm dovadă de acte de solidaritate. Ucraina este recunoscătoare ţărilor dumneavoastră şi dumneavoastră personal pentru sprijinul acordat. Simţim o mare recunoştinţă şi când spun noi nu mă refer doar la noi ucraineni, mă refer şi la popoarele dumneavoastră. Facem front comun, pentru libertatea noastră comună, pentru viitorul nostru european comun”.

Preşedintele Ucrainei a arătat că „trebuie să ne gândim nu la ce se poate limita, ci la ce se poate extinde, pentru a exista o mai bună şi mai mare pregătire pentru viitor” şi a arătat că această formă de cooperare se numeşte Iniţiativa celor 3 Mări, dar nu este vorba de trei pereţi, ci de o formă de unitate, de eliminare a diviziunilor.

„Când porturile ucrainene sunt bombardate aproape în fiecare noapte, trebuie să ne ocupăm şi să fim atenţi în permanenţă la logistica noastră. Este vorba până la urmă de o agresiune brutală împotriva tuturor, şi a europenilor. Consecinţele sunt resimţite peste tot. Ucraina este împotriva unor restricţii suplimentare asupra exporturilor noastre de cereale, însă noi avem nevoie de aceste produse să le exportăm pentru că ne trebuie fondurile şi până la urmă, beneficiul va fi pentru întreaga economie europeană, pentru segmentul european al economiei europene. E vorba până la urmă totuşi de supravieţuire în faţa terorii ruse”, a spus Volodimir Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a menţionat că „fundaţia Uniunii economice Europene este libertatea comerţului şi neingerinţa la nivelul concurenţei libere”.

Atac masiv cu rachete asupra unui oraș din estul Ucrainei: Cel puțin 16 persoane au fost ucise

ACTUALIZARE 16:10 Cel puțin 16 persoane au fost ucise într-un atac cu rachete asupra orașului ucrainean Kostiantynivka. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că cei uciși sunt „oameni nevinovați” și a avertizat că numărul morților ar putea crește, transmite BBC.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Kostiantynivka, în regiunea Donețk, din estul Ucrainei, este aproape de linia frontului.

„Acest rău rusesc trebuie învins cât mai curând posibil”, a adăugat Zelenski. Președintele ucrainean a declarat că o piață, mai multe magazine și o farmacie au fost distruse în urma atacului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Șeful diplomației SUA, Antony Blinken, este în Kiev

ACTUALIZARE 12:18 Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a sosit miercuri în capitala ucraineană într-o vizită oficială, a informat presa ucraineană, preluată de agenţia EFE.

Screenshot 2023-09-06 121637
Secretarul de Stat al SUA Antony Blinken, în Kiev. Foto: captură video

Imagini cu acesta în Kiev au apărut pe rețelele sociale și pe agențiile de fotojurnalism.

În această dimineaţă s-a aflat că Blinken este deja la Kiev, după ce cu o zi înainte presa aflase neoficial despre această posibilă vizită, însă Departamentul de Stat nu a dorit să comenteze zvonurile, potrivit „Evropeiska Pravda”, transmite Agerpres.

Citește continuarea AICI.

Peste 20.000 de bărbați ucraineni au încercat să scape de armată de la începutul războiului, dar au fost prinși la frontieră

ACTUALIZARE 10:32 Grănicerii ucraineni au împiedicat mai mult de 20.000 de bărbaţi încorporabili să plece din ţară de la declanşarea invaziei ruse în urmă cu peste 18 luni, informează dpa, preluată de Agerpres. Bărbații, cu vârste între 18 și 60 de ani, au fost prinși în special în „zona verde” de la granițiele Ucrainei cu România și Republica Moldova

„În total, grănicerii au reţinut în jur de 14.600 de persoane care încercau să iasă ilegal din Ucraina începând din 24 februarie anul trecut”, a afirmat purtătorul de cuvânt Andrii Demcenko marţi la televiziunea naţională. În plus, în jur de 6.200 de bărbaţi ucraineni au fost prinşi cu permise de ieşire din ţară falsificate. Autorităţile de la Kiev au raportat deja că cel puţin 19 bărbaţi s-au înecat în râul Tisa, de la graniţele cu România şi Ungaria. Alţi câţiva au murit îngheţaţi în timp ce încercau să treacă Munţii Carpaţi.

La începutul războiului, Ucraina a ordonat o mobilizare generală, cu interdicţia ieşirii din ţară pentru bărbaţii încorporabili cu vârste între 18 şi 60 de ani. Potrivit agenţiei Eurostat, mai mult de 650.000 de bărbaţi ucraineni sunt înregistraţi ca refugiaţi în statele UE şi în Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein. Kievul are în vedere acum să ceară extrădarea celor plecaţi ilegal din statele UE.

Încă un atac rusesc pe malul Dunării

ACTUALIZARE 09:00Un nou atac rusesc cu drone pe Dunăre. O persoană a fost ucisă în atacurile cu drone rusești asupra unui district portuar din regiunea Odesa, din sud-vestul Ucrainei, miercuri dimineața, a declarat guvernatorul regional, potrivit The Guardian.

Atacurile nocturne au durat trei ore și au vizat districtul Izmail, a declarat Oleg Kiper pe Telegram.

„Din păcate, o persoană a murit”, a spus Kiper, adăugând că un muncitor agricol a fost grav rănit și a murit în spital.

„În mai multe așezări au fost înregistrate distrugeri și incendii”, a adăugat el, spunând că infrastructura portuară și agricolă au fost avariate, inclusiv clădiri administrative.

Martori români au filmat exploziile. Spun că ar fi fost lovit portul Chilia. Atacul a avut loc în jurul orei 3 noaptea, este fum la această oră si se vede de pe malul românesc al Dunării.

Telespectatorii Digi24 ne-au trimis imagini cu ceea ce par să fie urmările bombardamentelor din Chilia - port lovit pentru prima dată de dronele iraniene. Fumul se vede de pe partea românească a Dunării.

Conform ministerului Apărării Naționale, au fost din nou lovituri la Reni. De asemenea, este foarte posibil să fi fost atacat din nou și portul Izmail.

MApN precizează că nicio dronă nu a căzut pe teritoriul românesc, deși atacurile au avut loc la câteva sute de metri distanță.

Atac masiv asupra Kievului

ACTUALIZARE 08:00 Rusia a lansat, miercuri dimineaţă, un atac cu rachete asupra Kievului, sistemele de apărare antiaeriană ale ţării doborând toate rachetele înainte ca acestea să ajungă la ţinte.

Martorii Reuters au auzit mai multe explozii care au sunat ca şi cum sistemele de apărare antiaeriană ar fi fost desfăşurate în jurul orei 05:50 a.m. (02:50 GMT), când au fost emise alerte de raid aerian pentru toată Ucraina, înainte de a fi anulate aproximativ o oră mai târziu.

„Un alt atac cu rachete al inamicului asupra unui oraş paşnic cu scopul de a ucide populaţia civilă şi de a distruge infrastructura”, a declarat Serhiy Popko, şeful administraţiei militare din Kiev, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

El a adăugat că, potrivit informaţiilor preliminare, nu au existat distrugeri în Kiev şi nici victime.

Dimensiunea atacului, care, potrivit lui Popko, a implicat rachete de diferite tipuri, nu a fost cunoscută imediat. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei.

Cele mai importante informații din ziua precedentă: 

  • Rusia a efectuat 32 de atacuri aeriene asupra Ucrainei
  • Casa Albă avertizează: Coreea de Nord va plăti un preţ pentru orice livrare de arme către Rusia
  • Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său va primi o recompensă de jumătate de milion de euro
  • Putin susține că Occidentul l-a instalat la putere pe Zelenski, care este de origine evreiască, pentru a masca glorificarea nazismului
  • Matematica lui Șoigu: „Ucrainenii au pierdut șase tancuri la Robotîne și șase tancuri la Bahmut. În total, unsprezece”
  • Erdogan va discuta cu secretarul general al ONU despre reluarea acordului pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră
  • „Spațiul cibernetic este primul câmp de luptă în războiul din Ucraina”
  • Iohannis: Nicio dronă nu a ajuns în România. Ştiu exact cine, când şi ce trebuie să facă dacă pică ceva pe pământ NATO
  • Generalul Ben Hodges recunoaște că s-a înșelat când a spus că ucrainenii vor elibera Crimeea în această vară
  • Zelenski i-a vizitat pe soldaţii ucraineni din apropiere de Bahmut, în estul ţării
  • Kremlinul menţine tăcerea privind o posibilă întâlnire între Vladimir Putin și Kim Jong Un
  • Polonia ar putea extrăda bărbaţii ucraineni care au fugit din țară după începerea războiului
  • Infanteria ucraineană ajunge la ultima linie defensivă a rușilor
  • Șoigu spune că ucrainenii „nu și-au atins obiectivele” în contraofensivă
  • Rusia: Trei drone ucrainene au fost interceptate în timp ce se apropiau de Moscova

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri