Cristian Ghinea a depus plângere la DNA împotriva deciziei de clasare a dosarului „BMW-uri pentru Poliție”

Data actualizării: Data publicării:
cristian ghinea tine o masina de jucarie in mana in fata la dna
Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene și actual coordonator al Departamentului de Politici Publice al USR, Cristian Ghinea a fost, joi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a depune o plângere împotriva ordonanţei de clasare a dosarului în care era investigată achiziţia unor autoturisme pentru Poliţia Română, transmite Agerpres.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea
Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

„Sunt azi la DNA pentru a depune o plângere, o contestare împotriva ordonanţei de clasare în cazul BMW-urilor, în cazul Lucian Bode - BMW. Aduc o contestaţie de 14 pagini cu argumente juridice şi precedente din activitatea DNA, activitatea OLAF şi a instanţelor din România, prin care arătăm că această închidere a cazului Bode - BMW este pur şi simplu scandaloasă faţă de cea ce a făcut DNA până în acest moment”, a declarat Ghinea, la intrarea în sediul DNA. 

El a dat ca exemplu dosarul Tel Drum, în care a fost trimis în judecată fostul preşedinte al PSD Liviu Dragnea. 

„Aveţi aici un comunicat de presă al DNA. În acest comunicat de presă se spune că numitul Liviu Nicolae Dragnea şi alţi oameni din conducerea Tel Drum, dar şi de la Consiliul Judeţean Teleorman au fost trimişi în octombrie 2022 în judecată de către DNA. Nu mai târziu de acum un an, e drept că înainte de epoca Voineag (actualul procuror-şef al DNA - n.r.), în care acest grup infracţional era acuzat că, prin inserarea cerinţei ca metoda obligatorie de stabilizare a balastrului să fie varianta la rece in situ, se asigura că firma Tel Drum câştiga licitaţia. Este un caz copy-paste, xerox, ca practică judiciară, după ceea ce noi numim cazul BMW - Lucian Bode”, a explicat fostul ministru. 

USR cere sesizarea Parchetului European 

Într-un comunicat emis de USR, Cristian Ghinea a declarat: „Contestaţia de astăzi are 14 pagini de argumente care demonstrează că procurorul de caz nu a făcut nicio anchetă. Procurorul s-a făcut doar că verifică un abuz în serviciu al unor funcţionari de execuţie din Ministerul de Interne, când, de fapt, noi am reclamat la Parchetul European o fraudă cu fonduri europene. Totul pentru a-l proteja pe Lucian Bode. Mă aştept ca domnul Voineag să constate neregulile procurorului de caz din subordinea dumnealui şi să infirme ordonanţa de clasare. Domnul Voineag trebuie să decidă dacă DNA este scut pentru infractori”. 

Clasarea dosarului „BMW-uri pentru Poliţie” este de neînţeles în condiţiile în care un alt dosar pe o cauză similară, dosarul „Teldrum”, în care cerinţele tehnice au fost formulate tot astfel încât să fie îndeplinite de un anume ofertant, a fost trimis în instanţă, nu clasat, precizează comunicatul. 

„Teldrum-ul PSD poate fi trimis în judecată, dar BMW-urile PNL nu? Asta trebuie să clarifice public şeful DNA. Dacă nu, oamenii vor crede că instituţia a ajuns la comanda politică a lui Lucian Bode şi Silviu Mânăstire, care ameninţă public cu dosare adversarii politici. Există în acest dosar indicii temeinice de fraudă care trebuia să fi fost verificate, lucru care însă nu s-a întâmplat. Tot ce a făcut procurorul în acest dosar a fost să transcrie punctul de vedere al IGPR, nu a făcut nicio anchetă”, precizează Cristian Ghinea. 

Potrivit USR, „raportul de neconformitate întocmit de o direcţie din Ministerul Transporturilor a relevat clar încălcarea legii: «Cerinţa din specificaţiile tehnice cu privire la necesitatea unei cutii de viteze 8+1 exclude un număr mare de vehicule de clasă similară (de la Audi, Volkswagen şi Mercedes, precum şi toate vehiculele Porsche comparabile)»”. 

„Procurorul nu a văzut niciun indicator de fraudă. Poate trebuie să îşi pună ochelari, să vadă mai bine. Apoi, în orice licitaţie, dacă nu eşti sigur că vei câştiga pentru că ţi-a aranjat Bode criteriile, nu depui o ofertă cu preţul maximal, ci măcar un pic mai jos. În acest caz, Automobile Bavaria a depus oferta cu preţul maximal. Procurorului nu i s-a părut deloc suspect, nu a verificat nimic”, subliniază Cristian Ghinea. 

„Mai mult de atât, fiind vorba de fonduri europene, DNA nu avea atribuţii în dosar, ci trebuia să sesizeze Parchetul European şi să ceară atribuţii de verificare în acest caz. Prin urmare, USR solicită DNA nu doar anularea deciziei de clasare a dosarului «BMW-uri pentru Poliţie», ci şi sesizarea Parchetului European pe acest dosar”, precizează comunicatul. 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri