Deputat în conflict de interese: Nu am motive să demisionez

Data actualizării: Data publicării:
cataniciu

Steluţa Cătăniciu, deputat ALDE, formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu, consideră că nu are de ce să părăsească Legislativul după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu i-a dat câştig de cauză, menţinând o decizie de conflict de interese.

cataniciu

Instanţa supremă a respins cererea deputatului ALDE Steluţa Cătăniciu de anulare a deciziei de conflict de interese dispuse în noiembrie 2015 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În prima reacţie publică avută după decizia instanţei supreme, parlamentarul a declarat că nu ia în calcul plecarea din Parlament. "Sentința pronunțată de ÎCCJ nu schimbă cu nimic situația mea. Da, s-ar fi schimbat dacă era admisă contestația în anulare, dar cum nu a fost, practic rămâne în vigoare sentința din noiembrie, 2015. Și nu am niciun motiv pentru care ar trebui să demisionez, pentru că eu am respectat această sentință, așa cum de altfel a respectat-o și Parlamentul", a declarat deputatul Steluţa Cătăniciu, pentru Actual de Cluj

O solicitare în sensul vacantării locurilor de deputat a Steluţei Cătăniciu, şi a lui Ioan Sorin Roman, declarat incompatibil, a fost trimisă zilele trecute Parlamentului de către Agenţia Naţională de Integritate.

Evoluţia cazului

În martie 2013, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat că Steluţa Gustica Cătăniciu a fost în conflictul de interese administrativ când a ocupat funcţia de consilier local în cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca (2008-2012), întrucât a acordat asistenţă juridică unei firme aflate în proces cu municipalitatea, scrie News.ro.

O lună mai târziu, Steluţa Cătăniciu a cerut Curţii de Apel Cluj să anuleze raportul ANI, însă instanţa i-a respins cererea în 30 decembrie 2013. Cătăniciu a contestat decizia la insnaţa supremă, care în 24 noiembrie 2015 a menţinut decizia Curţii de Apel Bucureşti şi a stabilit definitiv că Steluţa Cătăniciu a fost în conflict de interese administrativ.

Steluţa Cătăniciu a formulat o contestaţie în anulare, însă şi această cale extraordinară de atac a fost respinsă ca nefondată de instanţa supremă.

Potrivit prevederilor legale, “fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioada de trei ani de la dată rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective”.

ANI arăta, în raportul din 2013, că Steluţa Cătăniciu a participat, în 7 aprilie 2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru un spaţiu cu altă destinaţie al societăţii Cooperativă Meşteşugărească Foto Optică din Cluj-Napoca. Ulterior adoptării acelei hotărâri, în 5 mai 2009, Cătăniciu a încheiat cu societatea respectivă un contract de asistenţă juridică privind reprezentarea în instanţa a intereselor societăţii în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Consilierul local a reprezentat în instanţa interesele societăţii, prin contractele de asistenţă juridică încheiate la dată de 22 aprilie 2008, şi, respectiv, 5 mai 2009, încasând pentru acestea 8.000 de lei.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Cum se menține în formă Lavinia Pîrva. Artista are aproape 40 de ani și nu ține nicio dietă: „Nu accept ideea...
Film Now
Sofia Vergara, declarații despre operațiile estetice: „Mi-aș face orice intervenție când voi fi pregătită!”...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Drama din viața actorului ce ne-a încântat în „Sandokan". Interviul cu Beatles i-a schimbat destinul
Digi FM
Iosif Rotariu, noi declarații la câteva zile de la moartea soției: „Nu ne-am revenit din șoc!” Fostul...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă folosești produse de înfrumusețare expirate. Lucrurile la care să fii atent, pe...
Digi Animal World
Un bărbat refuză să spună în public numele câinelui, după ce iubita sa l-a botezat: „Se simte jenat”
Film Now
Adam Sandler, soția și cele două fiice, în vacanță în Italia. Nu au epatat în niciun fel, ci s-au purtat ca...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...