Judecătoarele arestate pentru corupție rămân după gratii

Data publicării:
21032013 20judecatoare-55997

Totodată, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a menţinut măsura arestării preventive în cazul altor patru inculpaţi din acelaşi dosar, respectiv avocata Ileana Răducan, Marian Vasile, Angela Cîrlan şi Marius Neagu.

De asemenea, instanţa supremă a admis recursul procurorilor în privinţa lui Marian Catrin, hotărând arestarea preventivă a acestuia.

Decizia ICCJ este definitivă.

La judecarea recursurilor, procurorul anticorupţie a arătat că judecătoarele nu mai au ce declara acum, pentru că tot ce au avut de spus au spus în convorbirile interceptate.

ANI a început verificări

În declaraţiile de avere ale celor două judecătoare apar mai multe vile şi apartamente, pe care nu ar fi reuşit să le cumpere cu venitul lor anual, care trece doar puţin de 100.000 lei. Acesta este motivul pentru care inspectorii de integritate au început verificările.

„ANI monitorizează foarte atent cazurile relatate de presă, în special cele care au conotații penale”, a declarat Horia Georgescu, președintele ANI.

Pe de altă parte, procurorii s-au opus cu vehemenţă eliberării judecătoarelor. Spun că în reţeaua lor cooptaseră mai mulţi magistraţi de la Tribunalul şi Curtea de Apel Bucureşti. Cu toţii ar fi folosit sistemul informatic ce trebuia să repartizeze aleator dosarele, astfel încât să ajungă să judece cazurile celor care îi plăteau pentru a fi eliberaţi din închisoare înainte de vreme.

„Acest sistem informaţional a fost învins de judecători şi grefieri. Distribuţia aleatorie nu a mai existat la tribunal", afirmă procurorii DNA.

Judecătoarele îi contrazic şi le răspund că nu au dovezi. „Consider că mă aflu azi aici din cauza declaraţiilor martorilor. S-a făcut control, nu s-a descoperit nimic, aş dori să apreciaţi dacă prezint pericol, nu am avut discuţii cu nimeni. În prezent nu mă gândesc decât la copilul meu, pe care l-am lăsat acasă", a încercat să înduioşeze magistraţii judecătoarea Antonela Costache.

Informaţiile din dosar au determinat însă conducerea Consiliului Superior al Magistraturii să ceară controale extinse, care să arate dacă sistemul de repartizare a dosarelor este folosit în favoarea infractorilor. Ministrul Justiţiei are deja răspunsul.

„În urma rezultatelor vom vedea daca persoanele care utilizează sistemul au agresat realitatea repartizarii aleatorii sau e un viciu de sistem. În știința noastră, nu ar fi un viciu de sistem până la acest moment”, a declarat ministrul Justiției, Mona Pivniceru.

Judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu sunt acuzate că ar fi primit bani pentru a da soluţii favorabile în mai multe dosare. Au fost arestate la sfârşitul săptămânii trecute.

Procurorii spun că cele două ar fi primit bani pentru a interveni în dosarul eliberării omului de afaceri Dinel Staicu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
ADN-ul lui Alain Delon, solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate...
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...