Ministrul Justiției: Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor va fi desfiinţat

Data publicării:
mona 20pivniceru 20mediafax 20foto 20mihai 20dascalescu-55926

Desfiinţarea CNSC a fost anunţată după ce premierul Ponta a declarat, marţi, că Guvernul va înfiinţa la Tribunalul Bucureşti o secţie specială pentru judecarea contestaţiilor la licitaţiile publice, astfel încât lucrările de investiţii să poată începe mai repede, informează Mediafax.

Miercuri, Mona Pivniceru a precizat că această secţie ar putea fi înfiinţată cât mai curând.

"CNSC se desfiinţează şi se reînfiinţează sub aspectul atribuţiilor, deci atribuţiile, de fapt, se translează, asta e exprimarea corectă, competenţa şi atribuţiile lor se translează în domeniul judiciar şi închidem într-un mod specializat această chestiune", a arătat Pivniceru.

Contestațiile la licitații, soluționate de judecători

Mona Pivniceru a adăugat că este mai corect ca judecătorii să soluţioneze contestaţii la licitaţii publice, în urma unei proceduri "foarte scurte", specifică domeniului achiziţiilor publice.

"Vom face o procedură foarte scurtă, specifică domeniului de achiziţii publice, dar, de principiu, judiciar este mai corect ca judecata acestora să fie încredinţată unor judecători de carieră", a susţinut ministrul Justiţiei.

PremierulVictor Pontaa criticat de mai multe ori, în ultimele luni, activitatea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, susţinând că instituţia blochează licitaţiile publice, și că şeful instituţiei, Bogdan Lehel, este prieten cu lierii PDLVasile BlagaşiElena Udrea.

La începutul anului, Ponta a anunţat că Guvernul va modifica legea pentru a debloca licitaţii oprite de CNSC şi că va explica şi Comisiei Europene necesitatea unei astfel de măsuri.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor este instituţia care poate influenţa orice licitaţie publică reclamată, prin acceptarea sau respingerea unei contestaţii depuse de către o firmă, pe o piaţă a achiziţiilor publice care reprezintă în jur de 15% din PIB-ul României.

În 2010 şi 2011, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a anulat licitaţii publice cu o valoare estimată de 2,7 miliarde euro, respectiv 1,3 miliarde de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri